Shenzhen BGI Hospital

Shenzhen BGI Hospital

Architect
Lemanarc SA
Location
Shenzhen, Guangdong Province, China | View Map
Category
Hospitals

Shenzhen BGI Hospital

Lemanarc SA as Architects

Shenzhen BGI Hospital main feature creates a separation between the city and nature, using the topographical height difference to form multiple first floors and a continuous public space belt from north to south, from outdoor to indoor and then outdoor, so that the public place of the hospital becomes a link between the city and nature.

Caption

The project aims to break the simple separation of traditional hospital space - ‘Outpatient service is at the bottom, inpatient department is at the top, and research and teaching are at one side’. Putting Outpatient service, research and inpatient department at the same level, as to achieve close interaction among production, learning and research, which not only improves the use efficiency of medical resources, but also is convenient for patients, and at the same time, key discipline centers with distinctive features such as rare diseases, women and children, and tumors have been created. 

Caption

The project also aims to break the sense of heaviness of ‘treatment machine’ in traditional hospitals, using the geometric language of arcs and blades to form a more dexterous volume and a more agile appearance, and to create a new image of ‘future hospital’ with more intimate, more environmental-friendlier and more futuristic experience. 

Caption

Taking advantage of the four levels formed by the surrounding level changes, the first phase of the hospital is provided with entrances and exits on four different levels.  

Caption

The square on the north side with a curved interface is a welcoming gesture that embraces the city, and the annular outdoor space on the south side enhances the enjoyment of the pedestrian square in the courtyard. 

Caption

Make use of the intersection space between the building arc and the urban road to make a sunken courtyard, and provide natural lighting for each floor at the bottom of the hospital. 

Caption

The blade-like tower shape provides more natural lighting for the indoor space under the same area, and also brings higher use efficiency for the internal circulation. At the same time, at the further design stage, each blade-like tower can grow higher or lower, to better meet the needs of users. 

Caption

The complete modular system design makes each building consist of three parts: left, middle and right. The left and right parts can be used for inpatient or outpatient medical technology, while the middle part can be used for outpatient or medical technology research or teaching. The middle part is designed as five standard blocks. Four adjacent ones can be directly connected to the central medical street, while the latter one can be used as a shared space between departments or a relatively independent operation space at the back. This enables operators to replace the positions of functional blocks at any time according to operational requirements in the future. 

Caption

The layout of the high podium makes use of the traffic advantages of Central Medical Street to bring convenient access to more floors. A high podium can greatly reduce building height and elevator waiting time.

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More