Shenzhen Nanshan Foreign Language School

Shenzhen Nanshan Foreign Language School

Architect
Studio Link-Arc
Location
Shenzhen, Guangdong Province, China | View Map
Project Year
2018
Category
Universities
Shengliang Su
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Solid SurfaceCORIAN® Design
Vinyl flooringnora
Metal MeshLindner Group
Hardwood floor system for gymConnor Sports Flooring
Fabric PanelKnoll Textiles

Product Spec Sheet
Solid Surface
Vinyl flooring
by nora
Metal Mesh
Hardwood floor system for gym
Fabric Panel

Shenzhen Nanshan Foreign Language School

Studio Link-Arc as Architects

School as an Urban Garden
The Nanshan Foreign Language School (NFLS) is a 54,000m2 elementary and middle school campus that includes regular and special classrooms, a library, a gymnasium, an indoor swimming pool, an auditorium, and a faculty dormitory, as well as dining halls and dedicated playgrounds. Located in the Nanshan district of Shenzhen, the NFLS campus represents the final piece of a decade-long redevelopment process that saw a condensed urban village transformed into a contemporary vertical city. Surrounded by high-density residential development and commercial towers, the main challenge for the project was to regenerate an urban condition broken by contemporary development.

photo_credit Shengliang Su
Shengliang Su

Strategy I: Horizontal vs. Vertical
Connections with nature encourage creativity and promote new modes of thinking. One of the main objectives of the project was to create an intimate environment for teaching that would connect students to the natural world beyond the site. The dense verticality of the neighborhood surrounding the site made this objective even more pressing—the desire to create opportunities for students and teachers to interact with nature is a driving force behind the design, leading the design team to create a horizontal, low-density school.

photo_credit Shengliang Su
Shengliang Su

The NFLS campus is conceived as a sweeping horizontal garden that contrasts the dense, vertical urban environment it serves. The school intentionally breaks the distinction between building and open space to create a linear hybrid that includes closed spaces, semi-enclosed zones, and open green spaces. This low-rise composition allows the school to create an open oasis within a densely packed residential community that allows students to move seamlessly between indoors and outdoors. This enables the school to create vibrant campus life and to reestablish a connection to nature within the site.

photo_credit Shengliang Su
Shengliang Su

The project site has a natural slope. The southeast corner is low and slopes upwards to the northwest. Link-Arc’s design works within the existing topography. Larger program volumes (gymnasium, pools, dining halls, and auditorium) are nestled into the slope. These volumes create terraced platforms above which form a new ground plane dedicated to teaching spaces and play areas. This allows the teaching spaces to be arranged in a linear manner, without the need to develop the building vertically.

photo_credit Shengliang Su
Shengliang Su

Strategy II: Interweaving the Garden
The linear nature of the teaching volumes creates many architectural possibilities. These volumes meander across the site, splitting seamlessly to create six unique courtyards, serving as semi-private enclaves for teaching and play. Each courtyard has a unique title: Entry Courtyard, Gathering Courtyard, Elementary School Courtyard, Middle School Courtyard, Sports Courtyard, and the Recreation Courtyard. Each open space is designed with a spatial theme and architectural strategy appropriate to its intended use. The continuous ceiling above the ground floor is painted orange, unifying the open spaces of the campus and creating a sheltered public zone that provides access to every space in the project, thus responding to Shenzhen’s rainy climate.

photo_credit Shengliang Su
Shengliang Su

In order to further connect the educational spaces to the outdoors, the linear classroom bars are staggered in sections. This creates exterior terraces that serve as main circulation corridors, and also ensures that all teaching spaces have access to sunlight and views. The sinuous motion of the classroom ribbons generates a series of interconnected outdoor spaces that are tailored to meet the needs of each teaching area. The elongated courtyards of the specialized school and middle school turn into enclosed and protected courtyards for the primary school and library, or conversely, open into vast grounds used for physical activities.

photo_credit Shengliang Su
Shengliang Su

Strategy III: Thin Section/ Ecological Innovation
The NFLS project intentionally breaks with conventional school design principles that typically divide a site into buildings and functional zones, opting instead for a sectional organization that maximizes access to light and views for each classroom. This strategy allows for multiple sectional variations and creates diverse spatial conditions for recreation, interaction, and education.

photo_credit Shengliang Su
Shengliang Su

Link-Arc conducted many design studies to optimize the building’s response to Shenzhen’s warm, humid climate. The staggered organization of the classroom bars allows each room to access light, while the single-loaded classroom layout promotes natural ventilation. The building’s facade treatment also serves to maximize the building’s climactic response. The northern facades are defined by high-performance glass and operable windows. Facades facing east feature architectural shading devices that minimize solar heat gain. Areas facing south and west incorporate shading elements and perforated aluminum screens.

photo_credit Shengliang Su
Shengliang Su

To mitigate stormwater runoff, the building’s public spaces are paved with permeable bricks, while the roofs are planted with sedum (this has the additional effect of minimizing heat gain on the roof). Solar panels on the roof provide up to 2,000 MWh of clean energy annually. Thanks to these design and technological strategies, the NFLS project was the first compulsory school project in Southern China to receive GBEL Three Star Label certification.

Team:
Client: China Resources Land, Ltd
Chief Architect: Yichen Lu
Chief Interior Architect: Yichen Lu
Project Manager: Razvan Voroneanu, Chunqi Fang, Shiqi Li, Wen Zhu
Project Team:  Hyunjoo Lee, Dongyul Kim, Kenneth Namkung, Hyungsun Choi, Ching-Tsung Huang, Yihong Deng, Yoko Fujita, Simeng Qin, Qingyue Gao, Viviana Wang, Mariarosa Doardo, Jialin Yuan, Wenyun Qian, Xinhui Wen
Architect and Engineer of Record: Architectural Design and Research Institute of Guangdong Province
Interior Construction Document: Shenzhen Ruihe Decoration Engineering Co., Ltd.
Landscape Designer: Lab D+H
Landscape Architect of Record: Shenzhen Landscape
Structural Consultant: Yoshinori Nito Engineering & Design PC
Curtain Wall Consultant: EFC Engineering
Lighting Consultant: Ning Field Lighting Design
Green Building Consultant: Shenzhen Institute of Building Research
Construction Manager: Yuanda International Engineering Management Consult Co., LTD
General Contractor: China Resources Construction Corp.

photo_credit Shengliang Su
Shengliang Su
photo_credit Shengliang Su
Shengliang Su
photo_credit Shengliang Su
Shengliang Su
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More