Shenzhen Third Children Hospital

Shenzhen Third Children Hospital

Architect
Lemanarc SA
Location
Shenzhen, Guangdong Province, China | View Map
Category
Hospitals

Shenzhen Third Children Hospital

Lemanarc SA as Architects

The Third Children's Hospital of Shenzhen is located in Longgang District, Shenzhen. It faces Xieping Road in the east and Qingyou Road in the north. The surrounding environment is complex. There are mountains on the west side, and the water system in the site is not perpendicular to the urban road. Our design seeks to integrate the building with the spatial form of the surrounding mountains and water system. The undulating mountain should not form a simple parallel crack relationship with the building, but should enclose together with the building a courtyard of different heights, forming the integration of natural and artificial co-construction. 

Caption

Seven triangles of different heights are combined in the site to form the volume of the children's hospital. The four high triangles form an efficiently connected inpatient ward that maximizes the surrounding landscape resources to be absorbed into the inpatient ward. Three additional triangles in the hemline are medical technology, administration and fever outpatient. 

The zero point of the building is 46 meters above sea level, equals to the northwest corner of the site, which makes the first and second floors mostly above the original elevation in the center of the site, reducing site excavation and protecting groundwater. 

The river course that flows through the site forms a landscape barrier between the hospital and the outside, creating a pedestrian plaza. The children's playground on the river bank is closely linked to the building. 

Caption

Patients have their own exclusive space, daylighting window, accompanying area and play area, which ensures children's privacy. The head of the bed and the surrounding area are designed so that each child can be arranged into their own space. The entrance of each ward has a different color, which makes it easy for children and families to remember their ward and enhance their sense of place. 

The nurse station is located in the middle of each ward, and the shortest distance to each ward is obtained. Four ward linkage design was adopted to improve the adaptability of hospital bed arrangement. 

The facade is simple and clear, easy for children to recognize and remember. The integrated facade breaks the floor scale and makes children have a close sense of scale. The building volume is smaller and less disturbing the surrounding mountains, water landscape and surrounding residents. All the windows in the inpatient department are facing the south, East and west side, so that the surrounding landscape can penetrate as much as possible, while ensuring the privacy of patients. 

Caption

The interior space is like an overturned palette. It can bring children a happy and rich space experience and inspire children's geometric reading and thinking ability.

The children's Park Plaza in front of the entrance will introduce visitors to the central, clear entrance hall. The socialising communal space between game space and family has penetrated into the waiting and family space of each department from entrance, service and waiting. 

The courtyard and light well continuously introduce sunlight and green plants into the building, reflecting the beauty of nature and alleviating the worries of patients. 

We hope that the integration of medical science and architectural science, medical art and architectural art can make this children's hospital a unique green hospital of children friendly, family friendly, environment-friendly and City friendly. 

This is the children's Hospital of Shenzhen, the city of innovation.

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More