Shoolini Campus

Shoolini Campus

Architect
Archohm
Location
India
Project Year
2010
Category
Libraries

Universities

Shoolini University Campus

Archohm as Architects

The University campus of Shoolini is a collection of buildings that come together to create a campus that redefines how education is imparted.


The Shoolini University is sprawled across a hill in Himachal. The terraced landscape made this a challenging project architecturally. The building complex comprised of academic blocks, the library, the student activity center and the hostel blocks. Not only did the buildings need to organize the ground around them literally, but they needed to be in a good sequence to enhance the overall leveled build up of the campus story. This started with the academic block, followed by the library, the SAC and eventually the hostels. An overall white palette with bare concrete inserts of the library and the vibrant coloured interiors all came together to make a holistic narrative.


The idea of the student activity centre building block is to clearly express itself as a playful centre for students. Each functionality is further to be expressed inside out, true to its form within the constraints of space and budgets. The centre aims to bring in an independent personality, but still unify as a family of projects working together to create the overall campus. The Program was a loosely held activity centre, where the clients requested to evaluate a small gym, a television room and a café excetra, whatever could be created and carved out on this tight patch of land.


Thus, the fundamental layering of functional obligations led to the design of the student activity centre. The ambition of fitting all these multiple functions and to keep a large number of students simultaneously engaged meant non-overlapping of activities and a vertical structure- A stacked, yet accessible building that is not intimidating, but inviting. This rather informal program therefore has a small footprint, due to the steel slopes and dense trees. Also, it has to vertically stack functions of a collective pause space, a gymnasium, a theatre for everyday television and a café. The need for sun, due to temperature and shade as a prerequisite for privacy or projection brings in an interesting form and face to the building.


The building basically folds into each floor plate. Each space is accentuated with interior colours that connect it to the entire campus and are loud and visible form the outside. The access points to each function are independent yet connected, and the lowest floor is a meeting space that extends itself as an entrance and a square between the academic and hostel facilities. This ‘green’ zone open out with plants as a plaza.


The second zone is a gymnasium with a glass view into the valley. With two access points, it has access from the informal landscaped steps on one side and the shared staircase well from the other. The number of simultaneous users to the gym and the equipment demand a certain play of heights- and hence this terracotta space is created as an interesting volume with a larger slanting ceiling with a very visible bottom.


The stepped theatre is designed to add drama to the project morphology. It ensures a perfect functionality, but this scaled version of a large auditorium brings in the required intimacy and informality required in a causal student space. The vibrant ochre colour compliments the raw wooden floors for sound absorbtion and seating. The café on top is a terrace with a kitchenette that overlooks the entire campus and the valley. By virtue of its location and position, the space is left simple and clean to not complete with the awe of the views.


The building is a compact answer to a student’s hostel life of work, play and meet, while working as an individual independent unit. It plugs into the hostel staircases and sets itself within the landscape for the best views of and from it. These projects and functions are usually afterthoughts on a campus, though they really define the real life. This, thus has been an interesting design insert that augments the ambitioned internationality of the university campus.

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More