Shopping centre Kalanderstraat

Shopping centre Kalanderstraat

Location
Kalanderstraat 9, 7511 HW Enschede, Netherlands | View Map
Project Year
2016
Category
Shopping Centres

Shopping center on Enschede’s Kalanderstraat comes with an eye-catching facade

Metadecor as Engineering and assembling

The BFAS architecture firm has designed a striking new shopping center in the heart of Enschede. For this project, the architect specially developed two different types of facade panels in collaboration with Metadecor.


SPECIFIC REQUIREMENTS

Situated in a traditional shopping area, the location posed specific requirements regarding both architecture and urban planning. What’s more, recent developments in the retail market created high demands for the building’s character and ceiling height. Adding to the challenge was the fact that the future renters were unknown at the beginning of the design phase; hence, the building needed to offer numerous possibilities for subdivision. The monomorphic HEMA store on site was no longer suitable in any way. Thus an entirely new structure was built on the existing foundation. The new building has two floors of 6.5 meters each, which can be flexibly divided to suit the new tenants.


A MUTUAL RELATIONSHIP

The design takes the scale of the city center into account by dividing the facades into clearly distinguishable units. These units are set apart by large frames of Portuguese stone, which are alternately filled in with gold anodized aluminum panels and high glass shop fronts. Because of the close link between the varying height segments, shape and material, the interior can be interpreted as either a collection of shops or as a complex. The facade’s most important corner is embellished with an eye-catching pattern of elliptical perforations. Beneath this sharp corner, the seven-meter high curved glass facade is a response to the rounded corner of the building across the street. Together, these two corners extend an inviting gesture to shoppers.


PLAYING WITH LIGHT AND DARK

Two different types of facade panels were specially designed for this project in collaboration with Metadecor. The corner is covered in MD Designperforation panels, whose holes were cut out from cassettes six centimeters thick. The depth of the perforation makes for varying shades of light and dark.

The panels are made up of three segments joined together. Reinforcements were added, giving each panel an additional structural function. Consequently, no additional structural support was required, and the facade looks the same from both inside and out. There is also space between the facade and glass, allowing room for maintenance.


For the layers in the frames, MD Formatura was used, and the panels were cut according to a repeating pattern. The pattern was designed to evoke a flower shape. To maintain a distance between the “flowers” and to give a certain sense of transformation, a cube-like shape emerges between the blossoms. These cubes create depth, which makes the flowers more visible. Also, the pattern ensures that the panel maintains its stability.


In essence, a 3D effect is achieved in two completely different ways, constantly manifested throughout the day in the ever-changing light. The aluminum panels are attached to the building according to the MD Resto fastening system. Using this Metadecor fastening technique, the panel attachments are concealed on the back side of the construction.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More