ShuiFa Info Town Property Exhibition Centre

ShuiFa Info Town Property Exhibition Centre

Architect
AOE
Location
Changqing District, Jinan, Shandong, China | View Map
Project Year
2020
Category
Exhibition Centres
Stories By
AOE

Puri Lighting Design
Vincent Wu

ShuiFa Info Town Property Exhibition Centre

AOE as Architects

The project is located in the Changqing Economic Development Zone, 20 kilometers away from the city centre of Jinan. The area has not yet been developed on a large scale. The surrounding environment is a messy mix of high-voltage line towers dotting weed-strewn farmland. In order to give visitors the best viewing experience, the designer has isolated the area from the surrounding environment and has created a relatively enclosed space.

The architectural design is inspired by Wang Wei's verse from Mountain Dwelling in Autumn: “Rain passes in the pristine mountain, refreshing autumn evening. Moon shines among the pine, clear spring flows on stones”. Through a four “stones” arrangement, like a stream of clear spring water flowing from the cracks in the rocks. The main structure is assembled out of white perforated panels, glowing with pure and elegant cultural motifs. The northern boundary is designed like a mountain waterfall, combined with green microtopography, giving the whole building an air of refinement filled with cultural significance.

The building’s main functions are hosting residential sales expos, property expos, and offices. The main entrance is located on the west side. In order to eliminate the visual impact of the messy surrounding environment, geometrical hills are designed to surround the square, which slowly rises as people enter the site, gradually blocking out the view. Mountains, water, and marble are fused together in this undeveloped wilderness.

A second layer is set outside the main structure - perforated plating, so that the building is enveloped within the perforated plating, forming a relatively enclosed space. The curtain wall sections are slanted, nestled, and interlaced inside, and the gap between the sections naturally forms the entrance of the building. Everything happens inside the space covered by the perforated plate curtain wall, connected to the outside world only through the irregular gaps. The interior of the building is obscured by the white perforated plating, and as night falls, light shines through the perforated plates to make the whole building glow, like a piece of shiny marble standing in the wilderness.

The density of the perforation of the plate gradually changes from top to bottom according to the function of the building interior. The main function of the first and second floors of the building is as display areas, so the density of perforation is higher for more transparency. The main function of the third and fourth floors of the building is for office space, which requires a relatively private environment, so the number of perforation is lower, and it is relatively more enclosed while ensuring sufficient lighting.

The gradual changes in the perforated plates allow the permeability of the building facade to gradually change from top to bottom, giving a sense of depth to the overall surface of the building. The perforated plate itself has a shading effect, like a layer of ecological skin, making the building more environmentally friendly. At the same time, the gray space formed between the glass curtain wall and the perforated plate enriches people's spatial experience inside the building.

In terms of landscape design, in order to reflect the reputation of Jinan as the City of Springs, a large area of cascading water was set up along the main avenue display area, with the water falling from 4-meter-high stone steps. The main entrance to the property exhibition hall is set on the second floor, concealed behind the cascading water, and can be reached through a bridge. On the connecting bridge, there is cascading water on the outside, and a tranquil pool on the inside centered around a welcoming pine. One side is in motion and the other side is tranquil, reflecting the mood of the bright moon shining between the pine tree and clear spring water on the stones. Upon entering the building, visitors are drawn from the wilderness into a paradise.

The interior of the building is also a continuation of the exterior, with the perforated plating element of the entrance area extending directly from the exterior to the interior. A large, four-story atrium serves as a sandbox area and becomes the focal point of the entire space. Natural light comes in from the skylight and is surrounded by perforated plates, forming a space imbued with a sense of ritual. Viewing windows are set up on the enclosed perforated plates, allowing the people upstairs to look over the sandbox, while also setting up a contrast that makes the space livelier.

The first floor is the residential sales expo center. The walls of the main entrance and the multi-functional rest area extend the architectural form to the interior, continuing the clean and blocky design. The four-story-high atrium and the perforated plate material on the facade make the atrium space extremely impressive and awe-inspiring. The two connecting bridges above the atrium enliven the space between the different floors, while the mirrored stainless steel skin reflects the entire atrium space as if floating in the air. The viewing windows on the curtain wall allow visitors to overlook the sandbox on the first floor and increase spatial transparency. The low-set sandbox increases the spatial contrast and the sense of ritual. The design of the atrium has a strong visual impact on people, like a box suspended in the air.

The second floor is the property exhibition hall. The interior facade uses the shape of the building to extend the exterior form of the building entrance to the interior. The contour is designed according to the outline of the entire building. The entire wall presents an origami-like form, with a consistent architectural theme. The “stone block” intent is embodied throughout the exhibition hall, connecting the reception area at the entrance to the various exhibition spaces on the same level, while the folding of the wall creates a wide range of spatial variety. The perforated plates on the facade of the atrium are designed to unify the visual effect of the atrium, with viewing windows set on the facade to enable visitors on different floors and spaces to discover different perspectives and contrasts.

The integrated design of architecture, view, and interior enable the entire project to be consistent with the design concept. While isolated from the surrounding environment, it also becomes the focal point of the entire area, satisfying the display requirements as an exhibition center and sales office, bringing new opportunities for the development of this region.

Shuifa Information Town Industrial Exhibition Center

Puri Lighting Design as Designers

The stone hidden in the water, under the seemingly calm surface, is rich and strong inside.

 

“After fresh rain in mountains bare; Autumn permeates evening air.

Among pine-tree bright moonbeams peer; over crystal stones flows water clear.”

                                            —— Wang Wei " Autumn Evening in My Mountain Abode "

 

The project is located in the Changqing Economic Development Zone, 20 kilometers away from the center of Jinan. This area has not yet been developed on a large scale. The surrounding environment is messy and the high-voltage line towers are built in the surrounding farmland which was overgrown with grass and weeds.

 

The clean, pure and stone-like building body seems to grow out of the water. A combination of floodlight and internal light transmission on the two floors is applied to the facade. Floodlighting emphasizes the overall sense of the building, which is emphasized on the top of the building. In order to make the block architectural style of the stone displayed in a more intense way,we set up 100W LED floodlights at the four corners of the building, and the color temperature is 4000K. Because this light color is more suitable for the pure temperament of the building, these floodlights are hidden and installed in the landscape light pits at the four corners of the building to avoid the exposure of lamps. The aiming point of the floodlight is concentrated on the corner of the building. The overall floodlight on this floor gives the building the most complete and strong sense of integrity. 

 

The internal light transmission of the two layers refers to the space between the punch plate of the building layer and the main building, as well as the interior lighting of the building. It is not easy to deal with the degree of light transmission in the two layers, so that it can reflect the main body of the building. This is also a big challenge we encountered in this project. The effect we want to achieve is the orderly matching of the three light levels: floodlight is the strongest, the internal light transmission between the punch plate and the building is the second, and the most implicit one is the indoor internal light transmission.

 

The internal light transmission between the punch plate of the building surface and the main body of the building is realized by linear uplights projection lamps. Since the open area percentage of the punch plate gradually becomes smaller from bottom to top, the light transmission in this layer is actually gradually blanking out. When the top of the building is reached, the density of the punch plate changes accordingly, making it more opaque, but the "coincidental" floodlights make up for the top of the building to be emphasized in another form of light at night. This reminds me of what one of my mentor told me: "Design is to make beauty appear in a coincidental way." I am always learning and on the way to practice.

 

The interior light transmission is mysterious and hidden from the outside of the building. The warm yellow of 3000K left people the warmth which is hidden under pure white light. 

 

We use pure white light and metaphorical warm yellow to demonstrate the exterior. The building looks so integrated, clean, and pure. It is the clear spring flowing from the cracks in the stone.

 

Inside the building, we hope to challenge your imagination!

 

The four-story high atrium, and the punch plate material on the facade, makes the atrium space extremely overall and shocking. The triangular skylight introduces natural light into the room. The two connecting bridges above the atrium activate the interconnection between the different floor spaces, and the surface of mirrored stainless steel material reflects the entire atrium space, as if the apace is floating in the air. The model increases the level of space and the sense of ritual. The design of the atrium gives people a strong visual impact, like a suspended box in the air, and it is full of the sense of mystery as well as modernity.

 

Different from the appearance of the building's facade, rendered color is applied to to the atrium. The full-color LED luminous body is combined with the skylight. By using these lamps we can realize dynamic and color changes according to the settings of the program. Every 100mm is a pixel. Strong and passionate red, quiet and mysterious blue, make the whole space shrouded in color atmosphere. Through the perforated panel material of the atrium facade, we feel this space from the perspective of the observer. For us,every color is a story. The mirrored stainless steel material of the bridge reflects the stained space elements. The combination of color and space is so perfect.

 

The model area is the fatal point of the entire atrium, and accent lighting is added for its great importance. To meet the needs of 3000K functional lighting, two sets of track spotlights on the barriers on both sides of the atrium are added. In other areas on the first floor, there are also functional needs such as negotiation, reception, and key model display. We used the method of combining stretch film ceiling, accent lighting and overall lighting to express.

 

In the industrial exhibition hall on the second floor, we use museum lighting as the main method and combine the way of local lighting and accent lighting to meet the needs of indoor facade design and display content. The overall light color is based on 3000K functional lighting. In the interior of the space bridge, light that can interact with the human body is used,thus every step of the way up, the light will light up, increasing the modernity and interest of the space.

 

From outside to inside, this is a light environment space beyond your imagination.

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More