Shunchang Museum

Shunchang Museum

Architect
UAD
Location
Tashan Road, Shunchang County, Nanping City, Fujian Province, China | View Map
Project Year
2021
Category
Museums
Zhao Qiang

Shunchang Museum

UAD as Architects

Shunchang Museum is located in a county that features a unique location. As approaching the project, the architects studied the internal connection between the site and the city, balanced the local context with metaphorical creation, and worked to let the building integrate into local citizens’ daily life and carry the memory of those who’re residing in places far away from their hometown. Designed in response to local context and based on people-centered principle, the museum is not merely a space that collects and display exhibits. For the city where it sits, the museum itself is an exhibit, platform and symbol. It carries the nostalgic sentiments of local people, and interprets the past and future of local culture. 

photo_credit Zhao Qiang
Zhao Qiang

1. Background
The project is located in Shunchang County, Nanping City in Fujian Province. Shunchang is surrounded by mountains, with Futun Stream passing through. The museum is sited in a core urban area, with its south side facing Longshan Mountain across a road and overlooking the Monument to People’s Heroes in the distance, and the north side adjoining a waterfront walking trail along Futun Stream. The plot stretches in east-west direction, with a limited depth in south-north direction. Featuring a spindle-like shape, it sits in between mountain and water. 

photo_credit Zhao Qiang
Zhao Qiang

The programs of the project mainly include a museum, an urban planning exhibition center, office rooms, and cultural relics storerooms. Meanwhile, with consideration into the operation of this venue, the architects engaged in functional planning and positioning, and added some extra functions such as auditorium, book bar and cafe.

As a common county-level museum, Shunchang Museum accommodates no key well-known collections, so the entry point and focus of the architectural design was shifted to let the building integrate into citizens’ daily life and carry the memory and nostalgic sentiments of locals especially those leaving their hometown. This place embraces the view of mountain and water landscape, and evokes a sense of nostalgia.

photo_credit Zhao Qiang
Zhao Qiang

2. Design strategies
2.1 Connectivity and openness
In line with the long, linear plot sitting in between mountain and water, the architectural form ensures the connection between human flows and the walking trail along the stream, and dialogues with the surrounding natural landscape in a positive gesture. Taking the architecture as a medium, the design team constructed a “traversable urban garden”, which opens to the city in multiple dimensions and connects the mountain and stream.

photo_credit Zhao Qiang
Zhao Qiang

2.2 “Urban living room”
Considering that the project’s site is a key node of the slow-traffic system along the stream, the architects lifted the ground floor of the building to form a large transitional space, which is available for accommodating a large volume of human flow and extends to the bank of Futun Stream.

This area creates an “urban living room”, which blends into the urban setting in an open gesture. This place is enlivened by skateboarding boys, singing buskers and dancing groups. It provides a venue for the citizens’ daily life activities and cultural events, and in turn is enriched by the citizens.

photo_credit Zhao Qiang
Zhao Qiang

2.3 Visiting routes
The design team took the “urban living room” as the starting point of the spatial sequence, organized the main entrances of the museum and the urban planning exhibition center, and meanwhile considered the possibility for the independent use of the temporary exhibition hall and the auditorium. The visiting routes of the museum and the urban planning exhibition center are centered on their comprehensive halls respectively, linking up a complete visiting circulation route.

The museum’s exhibition halls from 1F to 3F are organized and connected by the comprehensive hall in combination with stairs. The urban planning exhibition center is centered on the city models area, and is designed with a ramp to guide the visiting route and link the exhibition functions on 1F and 2F.

photo_credit Zhao Qiang
Zhao Qiang

The connecting space between the museum and the urban planning exhibition center is a cultural & book bar that incorporates display functions. The ramp spirals upwards and extends to the rooftop terrace, which connects with the riverside walking trail and helps integrate the building’s interior circulation route into the city. This is a key feature of architectural space organization, which enables people to identify intangible spaces through the tangible internal and external architectural surfaces.

photo_credit Zhao Qiang
Zhao Qiang

2.4 Urban terrace
Through big steps, the riverside walking path connects and extends to the building’s rooftop, forming an urban terrace that provides a panoramic view to the fascinating scenery of the mountainous county.

To create a complete accessible rooftop, the architects arranged architectural equipment in a reasonable way. The atrium surrounded by the architecture’s external walls not only satisfies the daylighting demands for office rooms, but also meets the ventilation needs of equipment rooms. External units of the central air-conditioning system are set on appropriate outdoor positions in a concentrated way, which ensures no equipment installed on the rooftop.

photo_credit Zhao Qiang
Zhao Qiang

2.5 Preserved tree
An existing big tree on the site is retained and moved to the center of the “urban living room”, to absorb sunshine and create a visual highlight in the space while enhancing a sense of affinity for the architecture.

The big tree is a symbol of the site’s memory. While the varying external environment injecting new vitality into urban life and the presence of the new architecture enriching the citizens’ activities, the giant tree is a witness that carries stories of the small county both in the past and future.

photo_credit Zhao Qiang
Zhao Qiang

3. Construction
3.1 Structural system
To maximize openness of the “urban living room” and introduce natural daylight into the open-air atrium, the building adopts frame-shear wall structure, and is supported by shear walls on both sides. Through curved trusses that span 48m, an open column-free space on the ground floor is created.

The oval-shaped atrium is the soul of the “urban living room”. However, the large void may cause incomplete structural space. To avoid this, the atrium’s east side is pulled up by short trusses, while its west side stretches downwards to connect with the ground floor, subtly realizing the initial design concept.

photo_credit Zhao Qiang
Zhao Qiang

3.2 Materials
In order to form a simplistic, massive yet modern architectural image, the project mainly employs stones, glass and specular stainless steel panels. Triangular specular stainless steel panels with a side length of 1,200mm are applied to the suspended ceiling of the atrium. Under daylight, the reflective suspended ceiling produces a mottled light and shadow effect, while also generating a distinct contrast with external walls which feature rough natural textures. In addition to recording the daily activities in the “urban living room”, the mirror-like ceiling also echoes the mountains and water in the surroundings, making people feel like walking into a painting reflected by mirrors.

photo_credit Zhao Qiang
Zhao Qiang

3.3 Stone techniques
Granites are applied to the main building body and the walls of the museum’s comprehensive hall, each piece of which has a size of 1,000mm*300mm and a thickness of 120mm, cut in a natural way. The minimum thickness is controlled at 40mm, so as to meet the mounting requirements of curtain wall bolts. All granites were cut manually, hence forming random natural textures and achieving a harmonious and unified effect after being put up on the walls.

Simplistic and clean granite panels clearly outline the building’s curves. The arbitrary rough wall textures respond to the local mountains, revealing a unique charm between gracefulness and solidness.

photo_credit Zhao Qiang
Zhao Qiang

4. Conclusion
Started in 2017, the project took five years from the conception of design scheme to completion. However, the local cultural context and memories it carries have been lasted for more than a thousand years.

The building is fused into local citizens’ life with a friendly and open way, evoking people’s resonance and imagination about traditional cultural space.

Team:
Client: Shunchang Urban Investment and Construction Development Co., Ltd.
Design firm: The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd. (UAD)
Construction firm: CSCEC Strait Construction and Development Co., Ltd.
Lead architects: Dong Danshen, Wu Zhenling
Architectural design: Zhao Bo, Zhang Jiachen, Yan Hui, Zhao Lichen
Structural design: Zhou Jianlu, Nan Jingjing, Pan Jiafu, Hu Bo
Water supply & drainage design: Wang Yibei, Zhang Nan
HVAC design: Ning Taigang, Zhang Weilin, Chen Haijun
Electrical design: Yang Wenzheng, Yu Kan
Smart design: Ma Jian, Jiang Bing, Ni Gaojun
Curtain wall design: Shi Jiongjiong, Wang Jieneng, Wang Jianzhong
Interior design: Li Jingyuan, Hu Xu, Lu Xiaoling, Fang Yu
Landscape design: Wu Weiling, Xu Conghua, Zhang Chi, He Ying
Lighting design: Pang Xiaoxiao, Yu Yuanming, Xiao Shuzheng

photo_credit Zhao Qiang
Zhao Qiang
photo_credit Zhao Qiang
Zhao Qiang
Caption
Caption
Caption

Main materials:
1. Glass (supplier: Xinyi Glass)
2. Mirrored stainless steel plate (supplier: Foshan Jiehui Metal Building Materials Co., Ltd.)
3. Facade aluminium plate (supplier: Fujian Yili Building Materials Co., Ltd.)
4. Granite (supplier: Nanping Jianyang Shiyuan Construction Engineering Co., Ltd.)

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More