Siberian Retreat House

Siberian Retreat House

Architect
A61 Architectural bureau

YY design
Location
Tyumenskaya oblast, Russia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Ilya Ivanov
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturerPORCELANOSA
FlooringInterface
InsulatorROCKWOOL International A/S
ElectricalJung HQ
LightningCentrsvet
Sanitary EquipmentHansgrohe SE

Product Spec Sheet
Manufacturer
Flooring
Electrical
by Jung HQ
Lightning
Sanitary Equipment

Siberian Retreat House

A61 Architectural bureau as Architects

The main idea for this house was to create a space where one can find refuge from busy urban life, restore, contemplate and connect with nature. The path to the house runs through a wild and remote terrain, crossing a dense pine forest opening onto patches of delicate native flowers.

The irregularly shaped lot is roughly segregated into three functional zones:
1. The White Court.
This is a welcoming space that allows you to switch over from the intense rhythm of city life to the relaxed atmosphere of a home. The court is filled with white marble chips which combined with birch trees growing in this area emphasize the airiness and special mood of this space. 
2. The Green Court.
This is a private space for residents of the house. The yard is planted with grass and serves as a place for outdoor activities.
3. The Wild Forest.
This is the border of the forest which was incorporated into the landscape by the architects and preserved in its natural state. The forest is alive, full of wild animals, and filled with the sound of native birds.

The inner courtyards are connected by means of a visual corridor, which is formed by the entrance and the terrace. They are all positioned on one visual axis, which serves as a window in both directions.

The terrace is the heart of this house and unites all its parts. This open space is built into the main part of the house, which provides comfortable outdoor recreation at any time of the year. 

One of the main objectives of this project was to create a secluded space that looked discreet from the driveway’s side in the North and open from the South where the forest is. This resulted in the complex silhouette of the roof, along with a simple horizontally oriented composition of the house.

Looking from the North reveals an ascetic single-story building mass. The facade has a minimal number of windows due to its orientation and functionality. 

Looking from the South opens a two-story building thanks to the complex structure of the roof. The facade here, unlike the northern side, is very rich in details. The large openings offer beautiful views of the forest and the sky. The entrance unit divides the house into two functional zones - public and private.

The public area consists of a kitchen-dining room space and a double-height living room with a 360 degrees wood-burning cooking fireplace that provides a relaxing atmosphere and view of the fire from all sides. There is a mezzanine recreation area above the space of the dining-living room. 

The private part of the house consists of a vanity area, a bathroom, and a room for yoga and meditation. It is an ascetic space of pure form with a meditative view from the window. The second floor is where a master bedroom and a small guest room are located.

 

Material Used :
1. Roof windows: Velux Russia 
2. Insulator: Rockwool
3. Faсade material: IWood
4. Aluminum structures: Alutech
5. Flooring: Porcelanosa, DLW, Interface
6. Lightning: Arlight, Aledo, Centrsvet, Cosmorelax, Grok
7. Electrical: Jung
8. Sanitary Equipment: Laufen, Hansgrohe, TECE
9. Heating: Zehnder
10. Fireplace: La Nordica
11. Furniture(local): D.O.M, Mehmet Oruc
12. Furniture(global): Natuzzi, Molteni&C, La Forma
13. Accessories: H&M home, Zara home 

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More