Siemens Software Office

Siemens Software Office

Architect
Shira Lavi BD

Tal Goldsmith Fish
Location
Israel | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Stories By
Shira Lavi BD

Tal Goldsmith Fish
Shai Gil

Siemens Software Office

Shira Lavi BD as Architects

On our way to the first project meeting, while on a walking tour of the existing offices, we had noticed that the curtains were drawn (in order to minimize reflection on the computer screens) and much of the surrounding landscape and natural light was obstructed.  It was then that the departure points for the project became clear – we were going to design a project that would be open to the surrounding landscape and allow for as much natural light as possible.

It was key for us in the process to keep an open mind and more precisely tailor a custom design with the local Israeli culture and character in mind, rather than relying solely on the materials forwarded to us by Siemens International.

The design concept incorporates a buffer element in between the workstations and the windows in order to minimize the reflection on the screens and customize the light needed in every instance.  This allows to get the most amount of natural light entering the space during all times of day and to enjoy the views to the open landscape around.

This element was further translated to a partition with glass and wood, in effect creating designated work clusters as specified by the company's needs.  These specific "neighborhoods" have four points of entry and exit.  There are two from the central corridors and two at the back end of the space.  Sliding doors have been utilized in order to close off the workspaces from each other to have more privacy or open them fully to create an all-inclusive larger open-space working environment.

Designing in the covid pandemic environment of uncertainty with regards to the workplace, was instrumental in shaping and planning for various unexpected scenarios.  Some of these scenarios include hybrid work spaces, rooms for guests, and various meeting rooms for informal meetings or groups of varying sizes.

In addition, the project includes areas for leisure, rest, and social interactions such as phone booths for private conversations as well as spaces for social gatherings including a bar, café, a music room and even a meditation and yoga room.

Throughout the design process we constantly aimed at having a calming and pleasant user experience, thus focusing our efforts on a minimal palette of monochromatic colors and textures, natural, so as not to overburden the eye or one's experience with overly ornate or "busy" design.  We've also incorporated art work throughout the spaces, as a sort of gallery showcasing local artist and their work enriching one's experience of being there.

Lastly, for the company's team members, the space has been a surprising, unique and customized experience which they enjoy daily, thanks to the richness of the natural light and all the many possibilities the space holds.

Siemens Software Office

Tal Goldsmith Fish as Architects

On our way to the first project meeting, while on a walking tour of the existing offices, we had noticed that the curtains were drawn (in order to minimize reflection on the computer screens) and much of the surrounding landscape and natural light was obstructed.  It was then that the departure points for the project became clear – we were going to design a project that would be open to the surrounding landscape and allow for as much natural light as possible.

It was key for us in the process to keep an open mind and more precisely tailor a custom design with the local Israeliculture and character in mind, rather than relying solely on the materials forwarded to us by Siemens International.

The design concept incorporates a buffer element in between the workstations and the windows in order to minimize the reflection on the screens and customize the light needed in every instance.  This allows to get the most amount of natural light entering the space during all times of day and to enjoy the views to the open landscape around.

This element was further translated to a partition with glass and wood, in effect creating designated work clusters as specified by the company's needs.  These specific "neighborhoods" have four points of entry and exit.  There are two from the central corridors and two at the back end of the space.  Sliding doors have been utilized in order to close off the workspaces from each other to have more privacy or open them fully to create an all-inclusive larger open-space working environment.

Designing in the covid pandemic environment of uncertainty with regards to the workplace, was instrumental in shaping and planning for various unexpected scenarios.  Some of these scenarios include hybrid work spaces, rooms for guests, and various meeting rooms for informal meetings or groups of varying sizes.

In addition, the project includes areas for leisure, rest, and social interactions such as phone booths for private conversations as well as spaces for social gatherings including a bar, café, a music room and even a meditation and yoga room.

Throughout the design process we constantly aimed at having a calming and pleasant user experience, thus focusing our efforts on a minimal palette of monochromatic colors and textures, natural, so as not to overburden the eye or one's experience with overly ornate or "busy" design.  We've also incorporated art work throughout the spaces, as a sort of gallery showcasing local artist and their work enriching one's experience of being there.

Lastly, for the company's team members, the space has beena surprising, unique and customized experience which they enjoy daily, thanks to the richness of the natural light and all the many possibilities the space holds.

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More