'Simone Veil' group of schools in Villejuif

'Simone Veil' group of schools in Villejuif

Architect
Dominique Coulon & associés
Location
5 Passage de la Pyramide, 94800 Villejuif, France | View Map
Project Year
2021
Category
Primary Schools
Clément Guillaume
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ElevatorsCamille ascenseur
outdoors arrangement – Road work – green spacesColas
PlasteringDecor Acoustic
Electricity – PhotovoltaicERI
Glued floors - TilesFlipo
Exterior joinery – FacadesHunsinger

Product Spec Sheet
Elevators
outdoors arrangement – Road work – green spaces
by Colas
Plastering
Electricity – Photovoltaic
by ERI
Glued floors - Tiles
by Flipo
Exterior joinery – Facades

'Simone Veil' group of schools in Villejuif

Dominique Coulon & associés as Architects

This group of schools is part of the response to the shortage of school premises in the centre and northern parts of the town of Villejuif, on the outskirts of Paris. The reservoir site where it is located is exceptional in the town, on two counts: it is protected from sound disturbance, and it has a number of large trees in addition to its water feature. 

photo_credit Clément Guillaume
Clément Guillaume

The topography and geometry of the plot are also very unusual: the very small - even interstitial - site occupies a set of platforms, and although the building takes up only a minimal amount of space it offers views out over the landscape in the distance. Its compact deconstructed facades soften the overall effect and make it easy to discern the different levels. Their languages, the materials used, and their imbrication give the appearance of a collage, and affirm the status of the building as a school facility for the population.

photo_credit Clément Guillaume
Clément Guillaume

Within this enclosed site, three different access routes preserve fluidity by offering several destinations, including a shared forecourt. The nursery school and space for out-of-school activities occupy the ground floor, opening out onto a large playground. A library, next to a central patio, occupies a double height, thereby introducing a visual link with the elementary school on the upper levels. These may be accessed by stairs leading directly to the playground on the first floor. A very large overhang frees up space and provides a panoramic view towards Paris. It is remarkable for its writing and its materiality.

photo_credit Clément Guillaume
Clément Guillaume

Thus this upper playground is designed as a large empty space stretched out beneath the volume in scorched wood that houses the elementary classes.The different shades of green that are used are in keeping with the wooded site. The building echoes the landscape, creating harmonious relationships.

photo_credit Clément Guillaume
Clément Guillaume

The clear geometry of the classrooms provides the pupils with landmarks and makes it possible to install lighting and visual systems that add quality to their use and appropriation. The nursery classes look out onto the large trees, as do the canteen areas on the garden level; the elementary classes are also well endowed with windows. 

photo_credit Clément Guillaume
Clément Guillaume

There is abundant natural light throughout the building, to the advantage of even the generously dimensioned traffic routes, turning them into areas that are playful as well as functional.

photo_credit Clément Guillaume
Clément Guillaume

The school offers a great diversity of situations; its varied component parts gain in value from their natural contrast.

photo_credit Clément Guillaume
Caption

Read story in FrançaisPortuguêsEspañolItaliano and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More