Sjöviksskolan

Sjöviksskolan

Architect
Max Arkitekter
Location
Liljeholmen, Stockholm, Sweden | View Map
Project Year
2020
Category
Primary Schools

Secondary Schools
Mattias Hamrén
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Concrete floorsHerrljunga Terrazzo
Sheet metal, façadeHofv2
Furnishings labLabrum
Acoustic boards, whiteboardsLintex
BricksPetersen Tegl
Ceiling windowsSCANLIGHT SYSTEM

Product Spec Sheet
Concrete floors
Sheet metal, façade
by Hofv2
Furnishings lab
by Labrum
Acoustic boards, whiteboards
by Lintex
Bricks
Ceiling windows

Sjöviksskolan

Max Arkitekter as Architects

Within the large-scale context of Stockholm’s new urban area Liljeholmen one of the city’s largest schools is situated, Sjöviksskolan. The exterior has a grandeur connecting to its context, while the interiors are intimate, rich, and welcoming. The two buildings of the school encircle a sheltered school yard, which opens to a nature park to the north and a small neighbourhood park to the south. The school is placed in a steep slope, which creates a souterrain storey beneath the school yard, connecting the two buildings below ground to a whole, and hiding its large sports hall. The souterrain facadefaces the neighbourhood park. 

photo_credit Mattias Hamrén
Mattias Hamrén
photo_credit Mattias Hamrén
Mattias Hamrén

The facades of the buildings are clad in brick, coloured concrete, and expanded metal. The facades are regular with small variations pertaining to the insides. The southern facades have an added skin of expanded aluminium, which provide sun shading while at the same time hiding the exterior fire escape walkways. The double facades bring visual depth and creates a play of light and shade. Sjöviksskolan is designed to be sustainable building, with layout, spaces, natural light and interiors with long lasting qualities.  It is certified by the Sweden Green Building Council as an Environmental Building with Silver rating and sound materials, energy efficiency and reliable technical solutions.

photo_credit Mattias Hamrén
Mattias Hamrén
photo_credit Mattias Hamrén
Mattias Hamrén

Sjöviksskolan is designed to let its pupils see and be seen. Transparency and connectivity between storiescreates a sense of security through discreet overview.Smallinterior windows also help explain 

photo_credit Mattias Hamrén
Mattias Hamrén
photo_credit Mattias Hamrén
Mattias Hamrén

the large and complex building, to know what is behind the wall is both exciting and helps orientation.The large number of directions and levels have been the base of a variety of spaces, natural light, and views within the school. The long buildings and different levels have necessitated a focus on movement within the school, aiming at creating logic, safe and open logistics. 

photo_credit Mattias Hamrén
Mattias Hamrén
photo_credit Mattias Hamrén
Mattias Hamrén

The different rooms and functions within the school have been placed to create security and calm. Older and younger students have separate entrances and buildings, but meet each day in the centrally placed dining hall, while teachers and adults have offices throughout the school.Sjöviksskolan is divided into more private settings, habitats, where groups of 120 students and their teachers reside. These smaller entities within the larger school consist of a larger flowing space at its core, connecting to rooms of different size, function, and character. These habitats contain both rooms for teaching as well as toilets, cloak rooms and staff rooms.

photo_credit Mattias Hamrén
Mattias Hamrén
photo_credit Mattias Hamrén
Mattias Hamrén

Sjöviksskolan is a complex building and it is a rich sensory experience to move through the school’s changing landscape of intimate and grand spaces, colour, and light. Architecture, art and interior architecture interact to generate belonging and legibility by using colour, details, patterns and materials. The school´s material palette consists of wood, in-situ cast terrazzo floors and coloured surfaces. While wood giveswarmth to the spaces and a connectivity to naturethe terrazzo floors are the canvas for the building’s ambitiousart in architecture project by artists Bella Rune and Jonas Nobel.

photo_credit Mattias Hamrén
Mattias Hamrén
photo_credit Mattias Hamrén
Mattias Hamrén
Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More