Solvéo Headquarters

Solvéo Headquarters

Architect
Taillandier Architectes Associés

Laurent Cambedouzou
Location
Fenouillet, France | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Luc Boegly
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SidingsArcelorMittal Construction
LampVibia
Trim Rectangulaire AppliqueSIMES
LightingTRILUX
Bicult Act T, LateraloP H1
TilesBolon
Elements Ash
PendantLEDS C4
Stylus

Product Spec Sheet
Lamp
Trim Rectangulaire Applique
Lighting
Bicult Act T, LateraloP H1 by TRILUX
Tiles
Elements Ash by Bolon
Pendant
Stylus by LEDS C4

Solvéo Headquarters

Taillandier Architectes Associés as Architects

The project consists of the construction of an office block as well as a storage unit in Fenouillet (Occitanie Région, France). 

The headquarters of the company Solvéo, located on the site of the company Matéos Electricité, is a subsidiary specialised in renewable energies. The project consists of the building of two additional floors and a reorganisation of the ground floor of the existing building so as to create an independent entrance for the subsidiary company. The project also includes the construction of a new storage building and the restructuring of the site entrance and car parks. 

The initial office building was designed by Philippe Vigneu in the 90’s for the company Air France. Matéos acquired the building to accommodate their headquarters at which time the building was modified and extended to suit the new activities. For this current reorganisation, the idea was to not create an extension that denotes and breaks completely from the existing building, but rather inserts itself harmoniously into the site by using the material and colours of the existing building cladding. 

The floorplan organisation is simple and rational. The existing layout is wider than a standard office block with a total depth of 18m. The surrounding area being very green and tree-lined, of which the upper levels benefit through large sweeping views, the project revolves around a central courtyard onto which the various work spaces open up through complete transparency. This allows the use of the central courtyard not only as a suspended garden but also to open the views towards the lush wider landscape through the wide-spread use of glass partitions and façades.

The volume of the extension project is slightly cantilevered and marks the specific entrance of the company within the general site and building. The main steel beam braces the façade across both floors allowing once again full transparency. The beam is not hidden but instead reveals the structure of the extension. On this west-facing façade, large sun breaking panels span vertically on the full height of both floors, flush with the façade, creating a strong and noticeable visual identity for the newly created entity. 

The project is voluntarily neutral and plays rather with transparency so as to magnify the natural beauty of the surroundings. Special attention is paid to the quality of natural lighting through the merging of the indoor and outdoor landscapes through the use of the central patio creating a high-quality working environment.

 

Material Used :
1. Larson by Alucoil - Real Anodized ACM
2. Arcelor Mittal - Hairplan 300
3. Vibia - Guise
4. Trilux Simes - Trim Rectangulaire Applique
5. Trilux - Bicult Act T
6. Trilux - Lateralop H1
7. ByLED - Profilé aluminium cornière plafond et mur pour ruban LED - CRAFT - B01 - Alu
8. LEDS C4 - Stylus Pendant
9. Porcelanosa - Avenue Grey
10. Porcelanosa - Town Black / White
11. Bolon - Elements Ash

Read story in Français

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More