Soo Nipi House

Soo Nipi House

Architect
Marcus Gleysteen Architects
Location
Lake Sunapee Dam, Sunapee, NH, USA | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Marcus Gleysteen
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Heat Recovery SystemFantech
Interior LightingJuno
WindowsMarvin Windows and Doors
Doors: Douglas FirSimpson Door Company
Facade claddingTruExterior

Product Spec Sheet
Heat Recovery System
by Fantech
Interior Lighting
by Juno
Doors: Douglas Fir
Facade cladding

Soo Nipi House

Marcus Gleysteen Architects as Architects

Sited atop a highly visible promontory on Lake Sunapee, Soo Nipi House was designed for a brother and sister (and their families) to enjoy together or separately. Our clientsrequired two primary bedroom suites and a variety of gathering places. While keeping the footprint compact, they also wanted every space to feel connected to the landscape.

photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen
photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen

The massing of Soo Nipi House is formed by three parts. The layout balances two primary bedroom suites, both with spectacular lake views, over a shared, loft-like main living space. The main living area is divided into zones for cooking, dining and relaxation. Large sliding doors open to promote a sensory connection to the site and allow the living space to extend outdoors. Inside, the orientation of the fireplace allows one to simultaneously enjoy the hearth and the view.

photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen
photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen

The interior spaces are intimate and handmade. Artisan tiles in the kitchen along with Douglas fir beams, ceilings and walls express the care and skill of their creators: local makers and builders who are masters of their craft.

photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen
photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen
photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen

The siblings’ original house on this site was destroyed in a fire caused by a lightning strike. Shrubs, ground cover and a number of surrounding trees were also sadly lost. Now, native plantings are revitalizing the damaged terrain, while a granite and Douglas fir pergola offers a privacy buffer and shade to the primary living spaces. Designed for net-zero energy, a photovoltaic array covers the majority of the roof. All potable water is sourced from an on-site well. A system of downspouts, rain gardens and a dry well collect runoff to control erosion and help recharge the natural water table.

photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen
photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen

Read story in DeutschPortuguêsEspañolFrançais and Italiano

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More