Southwark Town Hall + Theatre Peckham

Southwark Town Hall + Theatre Peckham

Designer
Jestico + Whiles
Location
London, United Kingdom
Project Year
2016
Category
Universities

Theaters

Student Housing

Southwark Town Hall + Theatre Peckham

Jestico + Whiles as Designers

Jestico + Whiles’ scheme for a creative student arts hub and community theatre, in the former Southwark Town Hall, regenerates the site as a mixed-use arts based building, including the new Theatre Peckham and accommodation for Goldsmiths College students.


The 149-room development, designed to enable high levels of community use, includes private student gardens, generous common spaces and lounges. It is topped by a sky lounge with views across London, providing social space for students and gallery space for artist exhibitions. Twelve self-contained artists’ studios are provided to nurture emerging talent, augmented by an independently-operated public gallery and café at ground level.


Proposals included the demolition and re-provision of Theatre Peckham, a community theatre housed in an adjoining run-down community hall. The scheme includes a state-of-the-art studio theatre complex: a 200-seat auditorium, rehearsal space and dance studios, with foyer and breakout space accessed from a new public piazza. These facilities enable Theatre Peckham to bring their work under one roof, allowing them to offer an ever-expanding programme of classes, performances and events.


The volume of the new theatre is clad in iridescenttiles, creating a façade that brings life into the piazza. The complex geometry of the folded skin is based on the theatre curtain, gathered at the head with hanging pleats.


Theresidential extension complements the hall’s Portland stone and weathered brick, in a pale brick which ties the new and historic together.The roof-top pavilion’s coloured, fritted glass with anodised fins creates reflections and shadows.


The extension was built with a new concrete frame from pre-cast columns and insitu slab. Prefabricated pod bathrooms assist the quality and programme for the student residential.


The townhall and adjoining Georgian houses provide historic context for the interventions; we worked closely with the planning team to develop a complementary, contemporary response.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More