Späckhuggaren / house for a drummer

Späckhuggaren / house for a drummer

Architect
Bornstein Lyckefors Arkitekter
Location
Kärna, Västra Götaland, Sweden
Project Year
2016
Category
Private Houses
Mikael Olsson

Späckhuggaren / house for a drummer

Bornstein Lyckefors Arkitekter as Architects

House for a drummer is built for a single father of two with great interests in music, sailing and nature. The house is located half an hour north of Gothenburg on the Swedish west coast at the edge of a vast farmland.

 

The context has some very specific historic legacy as an old farm stall and warehouse used to rest on the site. It burned down some generations ago and was never rebuilt but has influenced the design. The new house is a straightforward warehouse inspired volume with a distinct framing and with large barnyard doors covering the windows facing west, all painted in traditional Swedish Falu-Red colour.

 

The client, a single father of two, wanted an open and social two-story house. He wanted a house that could blend in and become a part of the site and its surroundings but also had a spatial richness of its own. The bearing concept of the design is an open section through the house. Just like the open plan it allows the rooms to intertwine between the two floors. The ground floor has a concrete floor that seamlessly continuous on the outside while the other floors have varying heights and formats.

 

Without losing living space the floor slab is displaced vertically to create contact between the floors and allow light to spread deeply down the diagonal through the house. In addition to the entrance hall, WC, kitchen and living room, the ground floor also includes a passageway with a niche designed as a daybed. The space works as a cubbyhole for the children or as an additional more secluded reading and relaxing area that is separated from the open and integrated living room.

 

In the living room there is a place-built bookshelf in plywood with the house's workplace. Plywood is on of two materials that define the house. The ceiling, the parts with exposed beams, place-built furniture, some walls and the stairs are all made out of wood. The other surfaces and the entire kitchen is decorated with a dark grey wooden fibreboard (Valchromat).

 

A staircase from the kitchen reaches the second floor. A tall vertically oriented room redirects the spatial flow to the upper part of the living room and to a balcony overlooking the west. The upward spiral finally ends in the master bedroom that virtually hoovers over the living room.

 

Photo by Mikael Olsson

 

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More