Spazio Berlendis

Caprioglio Architects as Architects

Spazio Berlendis is a “space” intended to host cultural events of various kinds: art exhibitions, performances, music, conferences and more. It originates from the restoration of the building (former carpentry) which is part of the Squero Fassi complex (called Squero Vecio), one of the oldest in Venice where special type of boats are constructed, and is proposed to the city in a guise that combines respect for the type of building and the context urban with a strong contemporary matrix that involved particular attention in the management of the choices of materials and finishes such as the concrete floor with handcrafted resin finish (Architop nuvolato).

photo_credit Spazio Berlendis
Spazio Berlendis

The idea was to create a building that could marry the charm of a very particular context with the versatility of a neutral environment, which does not have the constraints of a historic building and is suitable for hosting artistic events of various kinds.

photo_credit Spazio Berlendis
Spazio Berlendis

An artifact with the characteristics of a pavilion but located in the heart of the city. The result is a neutral box but with great personality that leaves room for the artistic work without placing itself in competition. The water gate is of a completely new type for the city, a totally and deliberately contemporary sign while respecting the traditional function.

photo_credit Silvia Longhi
Silvia Longhi

The architecture will be flexible in relation to the type of events hosted, offering the possibility of using the space both with natural light (zenithal), artificial (very flexible lighting system) or in dark spaces, for example for videos or particular performances.

photo_credit Silvia Longhi
Silvia Longhi

Some of the exhibition walls, about 250 square meters on 300 square meters of surface (including the service areas) have a height of 4.50 meters; the technical characteristics of the walls and the ceiling reinforcements allow the installation of large-format works and heavy weights.

photo_credit Silvia Longhi
Silvia Longhi

Material Used :
1. Lighting: IGuzzini
2. Flooring: Ideal Work
3. Special windows frames and Gate of Water: Officina Fabbrile Momesso
4. Electrical elements: Vimar

Spazio Berlendis

iGuzzini as Lighting

Spazio Berlendis is a space designed to host a variety of cultural events, such as art exhibitions, performances, music and conferences. It is housed in the beautifully restored carpenter’s workshop that was part of the Squero Fassi (also known as the Squero Vecio), one of the oldest shipyards in Venice.

Caption

 

The structure, which combines a strong sense of contemporary style with a visible respect for its original structure and urban context, is a unique addition to the city. The renovation has taken particular care over the choice of materials and finishes, like the concrete floor and its craft resin finish.

Caption

 

The idea was to create a space that would combine the appeal of a distinctive context with the versatility of a neutral environment without any of the limits of a historic palazzo. Thus making it an ideal location for hosting a wide range of artistic events as it would be a hand-crafted, pavilion-like complex, located right in the heart of the city. The result, in fact, is a neutral container with real character that allows artworks to express themselves without competing with them.

Caption

 

The water gateway that provides access to both homes and workshops directly from the city’s canals, is unique even for Venice, as it has a totally and deliberately contemporary style while also respecting the traditional function of this kind of entrance.

Caption

 

Both the structure’s versatile architecture and lighting system are designed to adapt to different types of events. In fact, the space can be used with either natural (zenithal) light or artificial light for darker experiences, like videos or performances. For this reason, an extremely versatile lighting system has been installed, based on the use of tracks and small-body, square version View projectors with a wide flood optic to illuminate the large, vertical surfaces on which the artworks are exhibited. These walls also feature perimeter lighting created by Underscore6 luminaires.

Read story in ItalianoDeutsch and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More