SPIRAL HOUSE

SPIRAL HOUSE

Architect
OVERCODE architecture urbanisme
Location
Villejuif, France | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
David Foessel
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
roof windowsVelux
radiatorAcova
Fassane
aluminium windowsK·LINE
panneaux en bois massifnordpan rubner
stairsoeba
wood insulation Soprema

Product Spec Sheet
radiator
Fassane by Acova
aluminium windows
by K·LINE
panneaux en bois massif
stairs
by oeba
wood insulation
by Soprema

Spiral House

OVERCODE architecture urbanisme as Architects

Mr. « M » and family contracted the office to design their new home in a recently purchased a small site up the hill of Villejuif city (125m²), a town in the suburbs of Paris.

Caption

The parcel is located in a garden housing district characterized by single family homes. The terrain is south oriented, and directly accessible from the main road. The family wished for a three bedroom house, with a study area, living-dining room and a garden totalizing a built-up area of around 80m².

The zone regulations allowed for a small 40% footprint of the terrain and required a pinch roof typology for the house. In order to fulfill the client’s ambitions a vertical construction was necessary due to the small parcel. Needless to say the budget was not very extensive.

photo_credit David Foessel
David Foessel

The first operation was to place the house offset from the street and back property limits, thus creating two different kinds of exterior areas around the ground floor. The street offset sufficiently big to allow the garden to work as a buffer zone from the street life. Moreover, due to the difference in height from the sidewalk, a very efficient way of protecting the private from the public sphere. The northern garden, on the other hand, works as a kind of extension of the living area with a very different kind of atmosphere, a place to gather and protect from direct sun light on the summer days, a very intimate kind of exterior space.

Caption

The second operation was to project a strategy of minimal surfaces / maximal effect by negotiating between mass and terrain, views and levels are created. The spiral organization of the house then interacts within the constraints and topography of the site in order to deploy a split level typology where all the rooms are south oriented. The kitchen then is half sunken in relation to the living area so the sense of depth and volume is enhanced. The stair case is left open resulting in a deep spatial sensation all over the house. The final mass of the project is then the result of the inner organization.

photo_credit David Foessel
David Foessel

In terms of materials we deploy a construction system down to basics, so inner envelope is made of painted concrete blocks with an exterior wood wool thermal insulation. The inner structure on the other hand is made in exposed wood giving a warm quality to the house.

photo_credit OVERCODE
OVERCODE

Read story in FrançaisEspañolPortuguêsItaliano and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More