SPMA store

SPMA store

Architect
Atelier tao+c
Location
Shanghai, China | View Map
Project Year
2021
Category
Shops
Wen Studio

SPMA store

Atelier tao+c as Architects

On ground floor of a 1930’s old house in Shanghai, atelier tao+c transformed the former residential space into a boutique retail space for SPMA.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

It is a typical lanehouse, the structure is made of load bearing brick walls and wooden floor. The layout is restricted by existing walls, with the rooms arranged one after another and give a strong sense of depth. The architect left the existing wooden ceiling and old doors intact, and the brick walls were preserved with white limewash.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The renovation is not only about refurbishing the surface, also involves a series of strategy to intervene into the space based on the internal structure and the characteristics of the building itself. The architect inserted volumes and components made of various new material into the house without touching the existing walls, combining the texture layers of the old building to expose the narrative between the clothing and architectural space.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

In the process of renovate the old house with the new texture, the construction marks and backsupports were revealed. Just like the exposed stitching, lining and stitching on clothes, the methods of building repairs and the new insertion are directly displayed.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

By employing the freestanding volumes to obscure the original room system, three “rooms" of different materials were placed in the central area of the house to form several areas, reorganized the layout and the circulation of the house to meet the retail requirements. The deep and narrow passage naturally evolved into a twist but planned transit path.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The new aluminum framing “room" connects two original rooms, reshaping the route while retaining openness. The dressing room, and display shelf system are integrated into the new wooden room, extending from the inside of the building to the backyard garden, creates a strong contrast with the gloomy rooms in the old building.In the other two independent rooms, the architect Inserted freestanding components and ..,. The marble columns with classical temperament echo the original round window in the room.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The rough concrete collides connecting with the old brick wall,demonstrate the power and connection logic of architecture. The marble columns with classical temperament echo the original round window in the room.The stone pillars and concrete beams form a T-shaped structure to support the stainless-steel plate and the sunshine board to make a lightweight ceiling. The translucent material allows more light to enter the corridor. The architect treats the backyard and the entrance side corridor as two tiny pavilions, “installing" on the heavy brick building.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Team:

1. Design Team: Weilu Wang / Yaqing Zeng / Dawei Xu / Ximeng He (intern)

2. Graphic Design:Chew Project

3. Project furniture:Mario Tsai Studio- Gongzheng bench / Ziin - Descartes Chair

4. Lighting:Huahlighting

5. Builder:JING CHENG RENOVATION

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Material Used:

Marble, concrete,whitelimewash,  Douglas fir timber

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Atelier tao+c revealed the structural attributes of the old building and inserted free standing structures which are integrated and adapted to the site, combined with the rich layers of clothes, to bring a new internal landscape to this old building.

Caption
Caption
Project Credits
Graphic Design
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrand
FurnitureMario Tsai Studio
LightingHuahlighting
Product Spec Sheet
Furniture
Gongzheng bench by Mario Tsai Studio
Lighting
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More