Springvale Community Precinct (Hub)

Springvale Community Precinct (Hub)

Architect
Lyons
Location
Springvale, VIC, Australia | View Map
Project Year
2021
Category
Community Centres
John Gollings
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
London PaversAustral Bricks
Glazed BrickEuroa Clay Products
Flagship tablePoppin
Gneiss Stone Pyrenees Quarries
Foosball table - Cloud FoosballTait

Product Spec Sheet
London Pavers
Glazed Brick
Flagship table
by Poppin
Gneiss Stone
Foosball table - Cloud Foosball
by Tait

Springvale Community Precinct (Hub)

Rush Wright Associates as Landscape Architects

Springvale Community Precinct forms the central hub of the Springvale Activity Centre - a vibrant and multicultural civic, retail and commercial hub in Melbourne’s South East, Victoria, Australia.

The 4 hectare site, located on Springvale Road, accommodates important civic infrastructure, including the Springvale City Hall, the existing Springvale Library and Customer Service Centre, and will be the site for a new Library and Community Centre. Located in close proximity to key civic landmarks and public transport, the Community Precinct will continue to be an important public asset and focal open space providing both active and passive recreation facilities, which will attract residents from both the local neighbourhood as well as the wider region.

Rush Wright Associates collaboration with Lyon Architects on the landscape and new civic centre buildings are symbolically centred around several remnant river red gum specimens on the site. The new park spaces form new inclusive welcoming land forms and pathways that embrace the symbolic gesture, the landscape the diverse trees on the site, and the differing peoples that have come to Springvale from many lands.

By wrapping the new community centre around the trees, the importance of the land and the protection of the Australian landscape becomes a central motif in the design. This design idea establishes the design ‘mood’ placing an Australian landscape and landscape urbanism as central to the new community precinct.

Springvale Community Precinct is comprised of a number of play spaces, both active and programmed play, as well as spaces for passive recreation and unplanned play. The spaces have been designed to be inclusive and universally accessible, with activities to accommodate all abilities. Play trails throughout the site allow for a continued sense of discovery and the ability for the recreation space to be used by a large number and diverse groups of people at any given time.

The rose garden is to be one of the major cultural markers of the Community Precinct. The spirit of the Rose Garden is to be a quiet place of reflection and beauty, situated off of the main pathway.

The Springvale Community Precinct is being developed as part of the 20 year program of renewal and revitalisation of this key Activity Centre.

Recipient of the following awards:
2021 Think Brick Awards - Bruce MacKenzie Awards - High Commendation 
2021 Good Design Awards - Gold Award for the Architectural Design 
- Commercial and Residential category
2021 AIA Victorian Awards - Urban Design
2016 Living Future Institute Australia - People’s Choice Award
2016 Living Future Institute Australia - Runner-Up Merit

 

Material Used :
1. Paving - Brick - London Pavers - Austral Bricks 
2. Paving - Brick - Glazed Brick - Euroa Clay Products
3. Stone - Gneiss Stone - Pyrenees Quarries
4. Outdoor - Tennis Table - Flagship table - Popp
5. Outdoor - Foosball table - Cloud Foosball - Tait
6. Outdoor - Flag Pole - Abel Flags
7. Outdoor - Shade Umbrella - Umbrella - Ocean Range

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More