St Hildas

St Hildas

Architect
Gort Scott

Marcus Beale Architects
Location
Oxford, UK | View Map
Project Year
2021
Category
Student Housing
Jim Stephenson
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersSCHÜCO
ManufacturersNordic Copper from Aurubis Finland
ManufacturersROCKWOOL International A/S
ManufacturersGlazing Vision
ManufacturersNVELOPE Rainscreen Systems
ManufacturersAce Welding

Product Spec Sheet
Manufacturers
by SCHÜCO
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

Transforming St. Hilda's College, Oxford

Gort Scott as Architects

 St Hilda’s was founded in 1893 and the College site has evolved into an informal sequence of buildings set within beautiful gardens on the banks of the River Cherwell. Gort Scott – appointed following an international design competition in 2016 – introduced spatial coherence and a greater sense of place elevating the landscaped setting and the verdant edge of the River Cherwell.

photo_credit Peter Cook
Peter Cook

The previous entrance sequence was underwhelming and confusing, with a distinct ‘back of house’ feel and a large swathe of tarmac that detracted from the potential of the College’s picturesque setting. A small residential building dissected the College grounds at this pivotal location within the estate.

photo_credit Peter Cook
Peter Cook

After extensive testing, Gort Scott found that removing this structure would be fundamental to delivering the ambitions of the College in creating a connected and more inclusive design that would enhance the experience of St Hilda’s as a place to study, live and work. In its place is located a pavilion, conceived as jewel-like within the landscape in this position of prominence and outlook. This is a lighter and more transparent structure to be seen in the round as a counterpoint to the solidity and robustness of the Anniversary Building. The Pavilion provides a more democratic and accessible space for all members and visitors to the College where before the fine views from the residential building could only be enjoyed by a few.

photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson

Establishing a hinge point in the College estate, the Anniversary Building reinforces the relationship between existing structures located either side, to become a ribbon of buildings. As a group, they form a backdrop to the revitalised landscape and towards the ‘borrowed landscape’ across the river of Christ Church Meadows and beyond.

photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson

The form and fabric of the building have been designed to inherently help to control internal climate, to provide a comfortable place in which to live and work, by reducing the demand for heating or cooling benefitting from concrete high thermal mass and natural ventilation. The high hot water usage for student accommodation means that hot water generation represents a significant demand for energy throughout the year. This is optimal for the use of Combined Heat and Power to provide heating for hot water as well as a source of electricity that reduces carbon emissions.
 Alongside the newly legible main entrance and Porter’s Lodge, the Anniversary Building accommodates administrative and academic offices, a Middle Common Room and about 60 ensuite study bedrooms. An expansive planted roof terrace gives further amenity space with remarkable views across the city skyline.
 The riverside Pavilion provides St Hilda’s with a much-needed large multifunctional space, primarily for teaching and events. Accessibility has been paramount in the design of the buildings and landscape, to enable step-free access throughout.

photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson

In developing the look and feel, Gort Scott have echoed and reinterpreted characteristics and idiosyncrasies of other buildings in the estate. Associations of shape, hue, tone, texture and detail have permeated the new buildings’ appearances. While the predominant material is brick, linking these new additions to their surroundings, decorative detailing such as a scalloped frill to the top storey of the Anniversary Building gives the building its own identity, while precast concrete components and bronze-coloured metalwork provide further contrast.  

photo_credit Peter Cook
Peter Cook

In signalling the new entrance to the College on Cowley Place, the Anniversary Building incorporates a tower. Functionally, this gives access to the amenity roof terrace and two special multi-functional rooms. The design of this structure has been carefully gauged in its height and proportions, so that it is slender yet creates an orienting marker and totem for the College within Oxford, establishing St Hilda’s College within the wider network of Colleges and the University itself. The appearance of the Pavilion and the Tower resonate as distinctive features of the development, and the transparency of the latter allows it to become a glowing lantern at night. Decorative metalwork creates a filigree crown to the tower, with details that have botanical references to both the College and the Botanic Garden across the river – this creates an intriguing addition to the city skyline.

photo_credit Peter Cook
Peter Cook

Read story in EspañolItalianoFrançais and Português

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More