St John’s Hill

St John’s Hill

Architect
Hawkins/Brown
Location
London, United Kingdom
Project Year
2016
Category
Apartments
Jack Hobhouse

St John’s Hill

Hawkins/Brown as Architects

153 new homes delivered in first phase of estate regeneration masterplan next to Clapham Junction.


Peabody, in collaboration with HawkinsBrown, has completed 153 homes for social rent, shared ownership and private sale, in phase one of its masterplan for the redevelopment of St John’s Hill in Battersea.


Situated next to Clapham Junction station, the first phase includes three buildings ranging from four to eight storeys in height. The new development provides private balconies as well as new public space and is finished in a varied palette of five types of high quality brick work. While the estate used to be inward looking and isolated, the new design opens the development to its surroundings. New pedestrian routes across the site link the estate back into the surrounding streets.


In order to recall the estate’s history and identity, HawkinsBrown collaborated with sculptor Rodney Harris, who was commissioned by Peabody to design and create brick reliefs in the building fabrics. The four sculptures represent residents’ memories through objects of domestic life such as clothing and tools.


Phil Catcheside, partner at HawkinsBrown, said:


“The challenge at St John’s Hill has been to deliver new homes on a constrained site. Our masterplan will maintain the existing community so we were tasked with increasing density across the estate without losing a sense of place.


“The complete redesign offers increased home sizes, and delivers a diverse mix of different types of home, ranging from one bedroom flats to four bedroom homes.”


HawkinsBrown and Peabody have worked closely with residents to develop plans for the regeneration and all current residents will be offered a new home on the estate. In order to fulfil this key objective, Peabody asked its residents to be involved in the estate’s regeneration, mainly through community events and the Residents’ Steering group.


Cathy Bacon, Senior Development Manager at Peabody said: “This major regeneration scheme will bring to life our vision for exemplar Peabody communities in the 21st century. Working closely with HawkinsBrown and building contractor Sisk, we are sensitively increasing the number of homes on the estate to achieve a more mixed and balance community. We’re also providing more public space and amenities, helping make it more open and better connected with the surrounding streets and Wandsworth Common.”


The three new buildings include one courtyard block that rises from four to seven storeys. The two other buildings are designed as a linear block of 4, 6, and 8 storeys high, running along the boundary with the railway.


Each building has a specific character, using different brick types, window openings, and balconies to allow variety within the estate and create identity within different parts of the site. Coloured glazed bricks are used to define communal entrances. All three buildings provide access to generous courtyards for shared private amenity space.


There are two more phases to follow. Once completed, the estate will deliver 538 homes, of which more than 50% will be affordable. The new design of the estate will provide a more open public space that allows better access to the development’s surroundings and encourages engagement with neighbours on the estate as well as the public.


The complete redesign almost doubles the residential density, while increasing home sizes, delivering a diverse mix of residential unit types ranging from one bedroom flats to four bedroom homes. Unit types and tenures are mixed across the scheme to encourage the co-location of different types of household. In addition, the plans for the next two phases include the delivery of older person’s accommodation, a community hub and new commercial and retail space.


Demolition as part of the start of phase two is due to start this summer.

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More