Staatsoper Unter den Linden

Staatsoper Unter den Linden

Location
Unter den Linden 7, 10117 Berlin, Germany | View Map
Project Year
2017
Category
Cultural Centres
© Marcus Ebener

Robot-produced dome solution in listed building

knippershelbig GmbH as Engineers

KnippersHelbig Advanced Engineering recognised for its reverberation gallery in the Staatsoper, Berlin

The German Civil Engineering Award (DeutscherIngenieurbaupreis) is one of the most important prizes for civil engineers. It is awarded as a state prize under the joint sponsorship of the Federal Ministry of The Interior, Building and Community and the Federal Chamber of Engineers. The engineers at KnippersHelbig Advanced Engineering in Stuttgart broke new ground with their project, realised in cooperation with Berlin architects hg merz. On 13 June 2018, their work received recognition by a distinguished panel chaired by Prof. Annette Bögle.


At the request of the General Music Director, the reverberation time in the historical hall was to be extended without changing the external appearance of the listed StaatsoperUnter den Linden. Since spatial volume was a key factor, the planning team decided to raise the original ceiling by five metres – and the additional spatial volume thus gained now serves as a reverberation gallery. During construction, KnippersHelbig Advanced Engineering’s design scored points through its use of materials, manufacturing techniques and load-bearing properties.


The specially developed, sound-transparent rhombic lattice structure closes the gap created by the raised ceiling between the highest tier and the ceiling and incorporates the diamond pattern dating back to Frederick the Great. It was cast from self-supporting glass-fibre reinforced phosphate ceramics (CBPC): The use of fibre-reinforced composite materials in the construction industry has grown substantially in recent years. By using ceramic material reinforced with glass-fibres, the engineers ventured into entirely new territory. A five-axis CNC portal robot was used to mill the moulds out of rigid PUR foam with data from parametrically generated, three-dimensional models. The result is a highly aesthetic- light and filigree in appearance - load-bearing structure that integrates perfectly into the historical hall and extends the reverberation time from 1.1 to 1.6 seconds.

 

The team from KnippersHelbig Advanced Engineering will accept their recognition at the award ceremony on 27 November 2018 in the Staatsgalerie Stuttgart.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More