Stacked Courtyard House

Stacked Courtyard House

Architect
Studio Lotus
Location
New Delhi, Delhi, India | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Andre J. Fanthome

A Compact Residence in a Dense Urban Locality Looks Inwards to Elevate the Living Experience

Studio Lotus as Architects

Daylight, ventilation, interconnectedness and privacy inform the design of this house by Studio Lotus in a dense part of the Panchsheel Enclave neighbourhood in New Delhi. Sited on a small one-side-open plot of 200 sq.m area, Studio Lotus has designed this house as two interconnected duplex apartments for an extended family of six; the client, his wife and two children in one apartment, and his elderly parents in the second apartment.

Caption

The west-facing plot is 9m x 24m deep and is enclosed by buildings on three sides with no setbacks, with the narrower 9m face opening towards an 8m wide feeder road. The team took on the challenge of creating an airy, day-lit sanctuary that would remain naturally illuminated, with all rooms cross-ventilated throughout the day despite the restrictive site conditions. There was also the desire to create a strong visual connection between the different units to facilitate a sense of connected living for the family units. This became the starting point for the design exercise that evolved into a series of vertically stacked volumes– the four-storey home is expressed as two staggered duplexes around a central courtyard and a small rear courtyard that is staggered in section, allowing light and ventilation deep into the lower floors.

Caption

The street-facing west façade, the offset central courtyard, and the diagonally placed third court form the three vertical spines around which all the rooms find their rightful place.The west front comprises the living rooms and the master bedrooms of the two units, opening through the courtyard into the rear volume, which houses the dining and the kitchen on the lower floors and bedrooms on the upper floors respectively. Multiple balconies and walkways connect these living spaces, creating a characteristic staggering of the floor plates that articulates the internal courtyard. 

Caption

The primary central courtyard has been designed as a triple-height light coloured wall to act as a reflector for the South light into the internal spaces that are staggered around it. The courtyard is also flanked by verandahs that are outdoor extensions to life within the house and a place for different family units to be able to chat across from the space they occupy, like in an old fashioned aangan. The intervention serves to activate the entire vertical volume inside with fresh air and ambient lighting. To further aid ventilation and diffusion of natural light in the living spaces, the linear stairwell connecting all floors has been placed along the southern façade, owing to it receiving the lowest levels of illumination and a small sky-lit courtyard has been created at the south-east corner of the site.

Caption

Views of the tree-lined street have enabled the studio to design the external glazing in accordance with the ‘split’ within the house–the north-western facade has a glazed surface, while the south-western face features exposed brickwork. 

Caption

To maximise the heights within this tight space, structural engineer BL Manjunath came up with an innovative hybrid structural system, consisting of a modular metal grid of beams and columns with concrete slabs poured within the frame, accommodating the beams within the slab. This maximises heights and creates seamless sightlines with no visual obstruction and exposes the structural system–making this small home a frugal yet finely crafted expression of its materials.

Caption

The design employs an earthy material palette to elevate the tactile experience of the shell complementing the open, airy spaces. White plastered walls, exposed metal work and white terrazzo flooring populate this shell, facilitating the overarching intent of crafting light and roomy volumes.

Caption

Subverting the archetype of poorly-lit row-houses characteristic of such dense neighbourhoods, the design of Stacked Courtyard House proposes an alternative morphology for residential developments in Indian cities–one that borrows from traditional building patterns as much as it does from modern technological innovation. 

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More