Stadtvillen Adligenswilerstrasse

alp - architektur lischer partner ag as Architects

Four urban villas - discretely and cleverly merging into their surroundings - offering exceptional views and the maximum comforts of a home.


Overlooking Lake Lucerne, the plot occupies a prime location in a residential area of the city. The pending redevelopment of the neoclassical villa at Adligenswilerstrasse 18 (separate project) made it possible to reclaim am overgrown garden for urban development to provide four dwellings and a two-storey underground garage. Its southfacing hillside position receives an ideal amount of sunlight and offers magnificent views over the lake to the Alps.


Landscaping of the slope was based on the original garden. A network of steps and walkways incorporating largescale concrete elements leads to the individual houses. By placing the buildings at different angles, a variety of perspectives are achieved. These alternate between impressive panoramas and the exciting proximity of clear-cut architecture and gentle natural beauty. Open spaces have been designed to include various elements – lawns bordered by dense shrubbery and strategically placed groups of bushes. The surrounding walls, executed in a special concrete mix with a water-blasted surface, define the terrain.


Linear design and uniform choice of materials give the impression of erratic blocks scattered in front of the existing villas whilst respecting small-scale urban infill development. The prominent lakeside buildings and lavish villas on Adligenswilerstrasse set the scene. Alignment of the individual dwellings alternates between the neighbouring streets and buildings on the hillside and along the lake. Embedded in the slope, they not only vary in their orientation but are also positioned at different levels to ensure maximum privacy, despite close proximity.


An easement prohibiting structures of more than one storey above ground led to the design of a surprisingly simple shape. The solid brickwork is executed in yellow Jurassic limestone with the roof and loggia recesses being clad with the same material. This high-quality natural stone originated as sedimentary rock in a lagoon around 150 million years ago and was already quarried and used by the Romans. Choice of material emphasises the distinctiveness of the villas whilst remaining sympathetic to the historical structures in the neighbourhood.


There are no windows in the classical sense, but skylights and large recesses that feature as terraces and loggias. Seemingly closed to the outside world, the interior is filled with brightness and surprises with its fascinating direction of light. Taking special advantage of reflections from the surface of the lake, natural light is drawn in from below and even illuminates the rooms in the basement. Wide-fronted glazed panels optically extend the living quarters into the garden.


The building was primarily constructed in reinforced concrete. Lightweight walls permit flexible room allocation to meet the owners' personal requirements and to adapt to changing circumstances. Each house encompasses a twostorey family living unit. The upper level comprises living and dining rooms; the wet rooms and bedrooms are located on the floor below. Circulation and the slanting roof combine to create interesting spaces and room arrangements. Together with the chosen materials and features, well-proportioned rooms and generous ceiling heights, the interiors deserve to be called urban villas.


air-lux window façade system

Air-Lux Technik AG as Manufacturers

These two-storey urban villas with the roof structure of a traditional townhouse are fitted with air-lux sliding windows. The houses have large recesses for terraces and loggias.

An exemplary urban extension with a view of the lake and mountains in the heart of Lucerne.

Read story in Deutsch and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More