Stam Europe Green Place
Stefano Gusmeroli

Stam Europe Green Place

Gruppo Servizi Aziendali as Architects

The objective of the project is to redeveop and improve the impact of the context in which the building is located, reinforcing the logic of the closed and compact city block.


Therefore, it was decided to reshape the building’s envelope by a regularization of the various bodies that also involves the skyline. The building is characterized by the extensive use of glass and aluminum, string courses on concrete structures, and a wood (Bamboo) screening system which gives the premises a natural component of great importance for the benefit of its users. Glass was used throughout the building on the ground floor, creating a sort of transparent base, as well as on the south-east and west facades, where it is shielded by a bamboo brise soleil system that makes for what might be called heterogeneous sunlight, because of the articulated form of the building. in fact, the brise soleil thins, thickens, and adjusts depending on solar inclination, creating an interplay of density and lightness, which makes the facades, which are already broken by changes in direction even more vibrant and mutable. The building is pending Leed Gold C&S certification


The terrace on Building C, in addition to providing great views from the south of the courtyard, creates a play of interpenetrating volumes on the northern front, making the facade an interesting sculptural element. The inner courtyard is proposed as a connection between the various bodies and the outside, appearing to pass through the entrance on Certosa Boulevard with a sneak peek effect.

Stam Europe Green Place

Goring & Straja Architects (GaS Studio) as Publishers

Within the Certosa business District, GaS Studio designed and built Stam Europe Green Place; 10000 m2 of office space distributed in three wings surrounding a central garden. The project is a LEED Gold complex and features bamboo shading devices.


Urban Context The building is located on 144 viale Certosa and is part of the Certosa Business District in the north west part of the city, near the north freeway entrance and easily reachable by public transport.


The building was designed to obtain a LEED Gold certification and provides 7500 square meters of underground amenities including parking and roughly 10300 meters square of office space organized on 4 levels and around a central park.


The ground floor is entirely dedicated to “light industrial/office” space as well as a showroom while the rest of the complex provides typical office space.


The project completes the typical perimeter block morphology of this area of Milan. The courtyard that is thus created is landscaped with a variety of essences and is the focal point for the entire complex. Completing the “green” areas of the project a wide landscaped terrace is located above building C.


Project Objectives A primary goal of the project was to recreate and improve the perimeter block scheme on this corner lot as well as extending the existing skyline.


From an architectural point of view the building makes extensive use of full height curtain wall of glass and aluminum, a concrete structure and automated bamboo “brises soleil”. In addition to sun shading, the use of bamboo gives the building a strong identity and a unique play of light and shadow adding to the quality of the interior spaces and well being of it’s users.


The ground floor is entirely clear glazed creating a transparent base to the building. Each wing of the building responds to it’s specific solar orientation with a variety densities of bamboo patterns as well as orientation and automation.


The building’s functional layout is organized around the central courtyard. Three multistory atriums face the main garden space and are enlivened by open sculptural staircases that encourage interaction between the building’s population as well as providing separate identities for the three wings and multiple access and security scenarios.


The main garden located above the underground parking structure was designed to be both geometrically rigorous as well as providing a variety of plant types, colors and functions including seating areas, exterior lighting and space for events.


Green Areas A checkerboard pattern of alternating green (bamboo, vines, gras etc) and mineral (black and white pebbles) materials characterize this central space. A row of deciduous trees follows the building perimeter providing sun shading in summer months. Pathways and rest areas crisscross the garden to further activate the courtyard.


Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More