Stanbrook Abbey

Stanbrook Abbey

Architect
FCB Studios (Feilden Clegg Bradley Studios)
Location
Hensall, United Kingdom | View Map
Project Year
2015
Category
Monasteries
Tim Crocker

Stanbrook Abbey

FCB Studios (Feilden Clegg Bradley Studios) as Architects

Stanbrook Abbey is a new home for the Conventus of Our Lady of Consolation, a Benedictine community of nuns who devote their lives to study, work and prayer. Relocating from their old Victorian home in Worcestershire, the nuns’ contemplative way of life required spaces that were simple, tranquil and beautiful, or as they put it in their monastic vision brief – a place where they could ‘pray always’.


Located in the North York Moors National Park the new site was chosen by the nuns for its “special quality of silence and light” providing them with a peaceful setting for their contemplative life and far-reaching views over the Vale of York.


The project was completed over two phases. Phase I, completed in 2009, included 26 new private cells for the nuns along the southern edge of the site, shared kitchen and dining facilities and work rooms. Phase II, completed in 2015, involved the construction of the new Community Church and Chapel, the Chapter House and guest spaces.


Simplicity, tranquillity and calm were the design qualities the nuns most strongly valued.


Using a delicate palette of materials and innovative structural solutions we have created a set of spaces that are both inspiring in their visual connections to the surrounding landscape, and simple in their practical details.


Taking full advantage of natural light and views, the monastery relates closely to the surrounding undulating landscape. The Nuns’ brief also requested a modern monastery which was economic to run and ecologically sensitive in design.


Context


Benedictine orders have historic links to Yorkshire going back to the 7th Century, when the first Benedictine Abbey was built in Whitby. There is a rich tradition of Monasticism in the area, both ancient and living, with sites such as Rievaulx, Byland and Ampleforth in close proximity. The nuns original Monastery had been purpose built for them in the mind 19th Century but it was rapidly becoming expensive and restricting with substantial fuel and repair bills. Numbers had dwindled from 80 to approximately 25 residents, so the need was for a new location and Monastery designed for the 21st Century.


Design Approach


The brief required part of the monastery to be entirely private and other areas fully available and welcoming to the public.


Access to the building is from the east side and the views and sunshine are to the south. All shared areas therefore had to be positioned on the east side of the building, with service areas to the north side, leaving the west and south sides to enjoy uninterrupted privacy and views.


Materials


Careful attention to a delicate range of resources was the key element in the construction of Stanbrook Abbey and preference was given to materials which are renewable, recycled or have low embodied energy.


We chose indigenous natural materials where possible and locally sourced timber was used to minimise the use of structural steel. Sandstone, formed by recycling off cuts from a local paving manufacturer, was also incorporated into the design and used for cladding in conjunction with oak boarding.


Sustainability


Together with Buro Happold we developed a design embracing sustainability, architectural vision and structural innovation. The nuns were keen for the new Abbey to be both economic to run and sensitive to ecological and environmental concerns.


Natural ventilation is used throughout the structure including to the church and chapel, which use wind protected stack vents at high level to draw air through the building. Very high levels of insulation and low energy appliances and fittings were installed as well as a reed bed sewage treatment system.


Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More