Strategic Plan Shkodra

Strategic Plan Shkodra

Location
Rruga Livadheve, Shkodër, Albania | View Map
Project Year
2016
Category
Parks/Gardens

Waterways/Wetlands

Strategic Plan Shkodra

Felixx Landscape Architects & Planners as Landscape Architects

Multifunctional waterscapes


Shkodra is a city in the North of Albania, close to the border of Montenegro. It is located at the edge of the Skadar lake, where the rivers Drini and Buna meet. At high tide the Drini flows so fast, that the Skadar lake and Buna are almost closed off, causing flooding in the city.


The strategic plan aims to avoid outrageous protection measures at the edges of the city, and connect resilient water management strategies to a sustainable urban development agenda. This enables Shkodra to turn its boundaries into front sides of the city, capitalizing the relation with the rivers and lake, using the existing qualities of these landscapes.


The relation with the water can be strengthened by creating zones and structures that both protect Shkodra from flooding, and improve the everyday life quality in the city. Four distinct zones can profitably be developed into multifunctional water landscapes. These four zones have different characters, resulting from a different relationship with the water.


The ‘dike land’ is a flood zone outside of the dikes, developed to strengthen the relation with the Skadar Lake. The dike is connected to a circular network within the wetlands. Permanent developments are located behind the dike or on top of it, temporary functions are realized in the wetlands.

‘Riverland’ strengthens the relation with the Lumi Kir river, taking advantage of the large variability in water discharge levels of the river. Fix structures in the riverbed can guide the water at different levels, creating a zone for low, high and peak water levels. Each of the zones can host temporary functions and activities when the river is at a lower level.

The ‘cliffs’ are a collection of hotspots along the lake. The relation between the villages on the cliff and the lake is strengthened by adding new function on the level of the water, and establishing connecting to cover the height difference. This results into a rich collection of complementary programs, strengthening the recreational use of the lake and the overall environmental qualities of the district.

The ‘flooding area’ is located at the point where the Buna, Lumi Kir and Drini rivers meet. A by-pass canal to the Drini river is created to be used at peak moments. The surrounding areas function as flood zones, enlarging the capacity of the river in extreme situations, to avoid the flooding of the city. Recreational networks are accessible at low water, during peak floods the area can be used as a buffer zone.


Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More