Striped Living
©Régis Golay, FEDERAL studio, Geneva

Striped Living

group8 as Architects

The project is located in a suburban village between Geneva and Lausanne. group8 have built two of the five buildings which were part of the first phase of a neighborhood planning strategy. The reflective process has been based around both a social and urban analysis in order to endorse the urban density, which is a required stage for all municipalities of the region.


A proactive development of the housing zone has been made in accordance with the guidelines of the program, encompassing the existing spatial and built elements located in the area. New and denser urban forms consisting of intermediate sized volumes with flat roofs have complemented the existing buildings while maintaining an appropriate scale.


The two buildings consist of three floors above ground and offer different typologies of apartments that meet both the characteristics of an urban multi-unit dwelling or an individual villa. The 16 units generated are duplex or single apartments ranging from the studio to six rooms. A childcare center also completes this housing complex. The five buildings of the program are interlinked by a level of underground parking.


Like the houses, the apartments are arranged in juxtaposition of floor slabs separated by physical interstices, thereby providing openings for each housing, on every side. The openings are either positioned directly on the front or on the second aperture at the heart of the plan.


Gaps between dwellings imply that there is no housing in direct contiguity, which strengthens both the sense of individualization and privacy. From a collective approach, these gaps allow outside views from the public places on each level.


The over proximity of the buildings means there are relatively small spaces between the units. Each apartment has a generously sized terrace, positioned as loggia within the volume. The volumes are treated as finite forms which have been cut out and carved in order to provide private spaces specific to each dwelling.


The buildings are wrapped in a pierced skin composed of travertine blades. Their function is primarily to behave as visual filter, similar to a claustra, in order to protect the apartments. This limits the views between the apartments as they are very close to each other. A frontal view allows for an outward visibility, while a lateral view protects from a direct visibility.


The external stone blades bring a certain texture and vibration feeling to the front elevation. It provokes a change of perception for the observer walking along the street. By passing by each of the apartment windows, the blades ensure a partial protection against bad weather and limit sunbeams.


With its traditional connotation, travertine provides a certain mineralogy which echoes back to the village’s oldest buildings. Its resolutely contemporary implementation with a perpendicular provision offers a new approach to the stone as element of traditional construction.


This constructive appliance provides dynamics to the elevation by capturing the light in many ways, depending on the seasons and the sunlight exposure. The travertine’s light and warm color is related to the brown shades of the front elevation which are inspired from the soil of this agricultural area.


The travertine has been used for all units in the first phase of the planning strategy. It gives a certain consistency in material and color to the entire neighborhood, while its implementation and perception can be presented differently. The outdoor arrangements have also been developed collectively for the five buildings.


The facade is composed of wood, metal and stone, which are materials that have good thermal insulation and a low weight. The continuous insulation maximizes the energy performance. The solar panels placed on the rooftop heat an important volume of water stored in a buried and isolated water tank. This water acts as an energy storage variable and provides heating for the buildings.


Coupled with the solar panel installations this system ensures an energy supply for the heating and the hot water. The air renewal is controlled by a dual-flow system in order to avoid important heat loss. Thus the project reaches an extremely efficient balance using 100% renewable and indigenous energies and reaches the high standard label MINERGIE ®.


Striped Living

G8A Architecture & Urban Planning as Architects

Spring 2010 saw the first stage of the PLQ (Plan de Quartier) in the centre of Crans-près-Céligny, with the construction of five housing buildings – the whole urban plan seeks thirteen blocks in total. To ensure a fresh diversity in the area, the client engaged two different architects to work on the first five buildings. One of the main questions to answer was: how to build in such high density while integrating with ingenuity new buildings into a village consisting mainly of villas with sloped roofs and old farming buildings?

Group8asia confronts the high density problem by questioning the treatment of the facades. The travertine stone is installed vertically on the facades in regular fences, like sun shading that would be installed at 90°. This mineral grid constitutes an optimal solution which guarantees intimacy to all users while protecting lateral views from outside and maintaining natural light towards the inside. The perception of the walker generates a kind of kinetic game: sometimes seen frontally, the facade appears open and transparent, moving laterally it gets closer and closer to finally appear as a full mineral wall. These vertical fences reflect some of the old village farms, whose front facades are often covered with vertical wooden elements.

The client, sensitive to sustainable solutions, asked from the outset to integrate in the design a system fully managed by technical installations on the roof of each building. Solar panels assume the production for heating and water systems for all apartments, while photovoltaic panels generate electricity for all inhabitants.


Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More