STUDIO

STUDIO

Architect
DAISY JACOBS
Location
Vermont, USA | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Frederik Jacobs

STUDIO

DAISY JACOBS as Architects

The Studio is located on an open field in the forests of the state of Vermont (USA). On its back side it is protected by a group of pine trees. The north facing view, across the diagonal of its square plan, looks over the green hilly landscape below. The concept of the Studio picks up and enforces the transition from the protective pine trees towards the wide opening into the landscape. The spatial experience creates a continuous balancing act between the perceptions of being lost in nature and being protected by a defined architectural framework.


The two entrance doors on the southern corner let every visitor decide for himself how the space should be entered. Behind it, two doors lead to the mudroom with a shower and two long corridors to the main space. The sliding doors can be moved to different positions depending on the weather and needs of the occupant. The built-in sideboards act as daybeds, worktables and storage space. From either sideboard a table and stool can be removed and placed freely in the space. The main space also has access to a bathroom and prep kitchen.


The Studio replaces a wooden cabin that was not heated or insulated. In keeping with the regulations, the ground surface and volume of the Studio are not bigger than the original cabin. The owner asked for a building that picks up on the special qualities of the site and that the new building is designed as a reclusive place. It will be used by writers and artists as part of a scholarship.


The simple materiality and its little processing reflect the basic and handmade quality of the space. The door handles and their simple lock were made by a blacksmith, the interior cladding and the built-in furniture were made out of rough sawn timber, the floor was poured as part of the foundation and the exterior facade was clad in weather-proof burnt Accoya. The Studio is a simple timber frame construction with the roof built out of engineered timber joists. That way the traditional building techniques could be used for this contemporary building.


The original cabin, that was replaced by the Studio, has been moved to a swimming pond on the property and is now being used as a bath house.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
LTS30 & FTS30Panda Windows and Doors
Charred Accoya FassadereSAWN TIMBER co.
FCM SkylightsVelux
Engineered timber Trust Joists and Rim BoardsWeyerhaeuser
Product Spec Sheet
LTS30 & FTS30
Charred Accoya Fassade
FCM Skylights
by Velux
Engineered timber Trust Joists and Rim Boards
Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More