Subterranean Private Villa in Antiparos

Subterranean Private Villa in Antiparos

Architect
Tsolakis Architects
Location
Antpiaros Island, Cyclades, Greece | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
George Messaritakis
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Corian SurfacesCoritop
BiticinoEdendrinos
LightingLutron Electronics Co. Inc.
FlooringMarathon Stone
TilesPapageorgiou

Product Spec Sheet
Corian Surfaces
by Coritop
Biticino
Flooring
Tiles

Subterranean Private Villa in Antiparos – Primitive and Geometric

Tsolakis Architects as Architects

The project refers to a vacation house which is developed in multiple levels, on a steep slope on the island of Antiparos. Οriented towards the East, the plot offers a direct view to the island of Paros, as well as visibility to the islands of Cyclades nearby.

photo_credit George Messaritakis
George Messaritakis

The main idea is to integrate the building into the landscape. The variant volumes in combination with the subterranean parts of the house correspond to the concept of embracing the rocky topography. Thus, the fragments οf the design create a mild architectural intervention, emphasizing to the transformation of the terrainl.  Three subeterranean dwellings emerge through the design process.

photo_credit George Messaritakis
George Messaritakis

The configuration of the façade has a dual content which refers both to the “primitive" and the "geometric" architectural gestures. The “primitive” responds to the project’s materiality and more specifically to the use of natural stone as an integration tool referring to the landscape. On the other hand, the "geometrical" design of the facade responds to the reinterpretation of the existing rock’s shape which is metaphorically transformed into the white plaster segments of the dwelling. Furthermore, the interchange between plaster and stone, imprinted on the façade, gives the feeling of a small-scale intervention, preserving the sense of traditional Cycladic architecture.

photo_credit George Messaritakis
George Messaritakis

The design emphasizes in the coexistence of the multiple functions of the complex. The sleeping areas are located both on the upper and middle level, while the living areas intervene between them. The swimming pools have been designed on the middle and lower lever of the complex.

photo_credit George Messaritakis
George Messaritakis

Τhe οutdoor staircases design provokes the connection of the different levels.

Elements of transmittance and focal points are highlighted by the contiguous engravings and the footpaths into the architectural complex, while guiding the dweller to the swimming areas.

photo_credit George Messaritakis
George Messaritakis

The design emphasizes the coherency of indoor and outdoor spaces. The construction of indoor atriums, the use of contemporary sliding frames, as well as the use of materials αllies the  inside and outside. The interior of the subterranean  buildings is illuminated by elongated  slits in the ground, which mold a scenographic atmosphere on the inside. 

photo_credit George Messaritakis
George Messaritakis

Pergolas and structural elements, fully integrate with the environment, while protecting the user from the sun and the strong wind of Cyclades.

Τhe spatial design of this Cycladic shelter maximizes the user experience within the natural landscape of Antiparos.

photo_credit George Messaritakis
George Messaritakis
photo_credit George Messaritakis
George Messaritakis
Caption
Caption
Caption

Material Used :
1. Marathon Stone - Flooring
2. Papageorgiou Sa - Tiles
3. G. Argyrakis, Plan Act - Carpenter
4. Coritop - Corian Surfaces
5. Dendrinos - Biticino
6. Fos - Lutron

Read story in EspañolFrançaisItalianoPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More