SUMU FUMU TERRACE

Designer
Nendo
Location
Minamiaoyama, Minato City, Tokyo 107-0062, Japan | View Map
Project Year
2022
Category
Offices

SUMU FUMU TERRACE

Nendo as Designers

A communication lounge designed for the home builder Sekisui House Ltd. With the change in needs of potential homebuyers caused by the increasing amount of information available online, the conventional housing service with showhouse or room mockup has been replaced by a more long-term, intangible one such as consultation on lifestyle, maintenance, and adaptation to changing family structures. Such trends have minimized the service style with material samples and models, in favor of more diverse communication spaces such as a cafe, gallery, and lounge.

photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota
photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota
photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota

Offering casual housing consultation over a cup of coffee, the lounge regularly hosts a variety of seminars, workshops, art exhibitions, and other contents that lead to a fulfilling lifestyle. The lounge is also equipped with an open design studio function to help visitors feel more comfortable with the architects.

photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota
photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota
photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota

In order to make the space variable enough to accommodate a variety of contents and open enough to dispel the sense of uneasiness that comes from closed spaces, glass doors were used as part of the design.

photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota
photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota
photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota

They bring a sense of openness by letting in natural light and greenery from the outside, while maintaining the functional role as a partition between inside and outside. Two hundred frames are arranged in a spiral shape with plants in between, to gently divide the large space with a sense of ambiguity to one’s whereabouts. Rails are built in the glass doors to allow for flexible attachment of shelves, hangers, hooks, and monitors.

photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota
photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota
photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota

Floor materials and ceiling louvers of two subtly different colors, applied in the same alternating directions, highlight the visual effect. The space is a good example of freedom and diversity created by the gradual partition with glass doors, which neither restricts the use of space nor human activities. 

photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota
photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota
photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota

Team:

Client: Sekisui House, Ltd.

Architects: Nendo

Collaborator : Yukiko Tomotsune

Photographer: Takumi Ota

photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota
photo_credit Takumi Ota
Takumi Ota
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More