Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Sunshade Powder Coating (Exterior Façade)Interpon Powder Coatings by AkzoNobel
Ceramic Panels (Exterior Façade)Frontek Australia
CarpetingInterface
Timber Look Panelling for the lecture theaterAtkar
Furniture Fabric SelectionsMaharam
Concrete RenderNawkaw

Product Spec Sheet
Ceramic Panels (Exterior Façade)
Carpeting
Timber Look Panelling for the lecture theater
by Atkar
Furniture Fabric Selections
by Maharam
Concrete Render
by Nawkaw

Susan Wakil Health Building at the University of Sydney

Diller Scofidio + Renfro as Architects

University of Sydney Welcomes Students to Susan Wakil Health Building in March 2021

Billard Leece Partnership and Diller Scofidio + Renfro have announced the completion of a state-of-the art facility

Welcoming its first semester of students, the Susan Wakil Health Building brings together the University of Sydney’s Susan Wakil School of Nursing and Midwifery, the Central Clinical School of the Sydney Medical School and the Sydney School of Health Sciences along with the Library and other components of the Faculty of Medicine and Health. Designed by Billard Leece Partnership (BLP) and Diller Scofidio + Renfro (DS+R), this 21,500 m2 building is located within the University of Sydney’s new health precinct, which is optimally positioned near the Royal Prince Alfred Hospital and the Charles Perkins Centre. This consolidation of clinical, teaching and research functions serves as a new model for health facilities, unifying education and practice.

Benjamin Gilmartin, a Partner at DS+R, was thrilled to celebrate the firm’s first completed building in Australia. “Our design creates a new common ground for the University, the Hospital and the Charles Perkins Centre, while respecting the site’s historic significance as a gathering place. The landscape rises to encompass shared facilities for research and learning, branching out into a three dimensional network of open spaces connected at every level from inside to outside. At the heart of this network is the Upper Wakil Garden — a multivalent and dynamic reinvention of the campus quad. A ‘cleave’ within the upper volume of the Susan Wakil Health Building draws light down into the Garden throughout the year, while its interlacing circulation acts as a connective tissue between academic workplaces and clinical spaces within.”

Visitors are welcomed by an open forecourt featuring alcove sandstone seating and a sloping landscape path. Through the main entrance of the Susan Wakil Health Building, a light-filled, triple height space with generous stairs straddles interior and exterior, connecting the main entry to Upper Wakil Garden. Seminar rooms, clinics, workspaces, a rehabilitation gym, and a 350-seat lecture theater are plugged into the cleave’s network of informal learning spaces. Activated by a cascade of indoor and outdoor informal collaborative zones, this central atrium maximizes interaction between multiple disciplines.

“The key to success and longevity of this building is its principles of designing with nature - drawing light, views, and ventilation, allowing visual transparency across the facilities, designed for active circulation and socialisation with an emphasis on stairs over lifts - creating a healthy workplace and a place of learning of the future,” says Raj Senanayake, Principal, BLP.

The materiality of Susan Wakil Health Building’s façade expresses its distinct program organization. The upper floating mass of teaching spaces and workplaces is clad with a high-performance shading screen with a vertical rhythm, framing views to the campus and city beyond. The transparency of the open, porous ground floor is expressed by a simple curtain wall glazing system. At the podium, horizontal ceramic panels and aluminum screens reminiscent of stone evoke solidity and the lifted strata of the earth below.

Located at the intersection of two waterways historically significant for the Gadigal people, the Susan Wakil Health Building was designed as an extension of the landscape, embodying the University’s Wingara Mura design principles. Arcadia Landscape Architecture has designed Gadigal Ground as an interpretation of the cycle of healing, stirring the body, mind and soul to reflect the Gadigal people’s approach to healing through the engagement of all the human senses. The design celebrates the site’s origins as a meeting hub, generating a network of pedestrian pathways from all corners of the campus into the Upper Wakil Garden. Its shaded gardens, terraces, ledges and paths will extend the spaces of learning, reflection, and social exchange into the outdoors. Water cascades from Upper Wakil to Lower Wakil and down towards the rest of the campus network.

Raj Senanayake says the international collaboration between the two firms was successful with the early competition phase in 2017 setting up high aspirations for a winning design outcome.

“We had an energetic and engaging team environment within a very productive round the clock studio working across Melbourne, Sydney and New York. In many ways this environment contributed the unique response to place and building type that became the winning scheme. At the same time, we had to negotiate the challenges of early online collaboration platforms that have now become part of the everyday practice of architecture.”

The Susan Wakil Health Building was made possible by a $35 million gift from the Susan and Isaac Wakil Foundation to the University of Sydney.

Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More