Svanholm & Vigdal Ceremonial Space

Svanholm & Vigdal Ceremonial Space

Architect
Norgeshus
Location
Trondheim, Norway | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Kristoffer Wittrup

Svanholm & Vigdal Ceremonial Space

Norgeshus as Architects

The intention behind this project was to offer a place for funerals that caters for people of all denominations of religious, spiritual, and humanistic beliefs. The client; Svanholm and Vigdal funeral home received increased demand for this kind of space and expansion was the main driver of the project. Simultaneously, they wished to establish rooms for discussions and viewings in connection with funerals, as well as employee offices. The design of the building is shaped around the logistics surrounding a funeral, whilst also enabling other necessary activities to unfold simultaneously.

photo_credit Kristoffer Wittrup
Kristoffer Wittrup

When arriving through the main entrance the first thing you encounter is the foyer, which acts as a gathering point whilst also leading to the main ceremonial hall and the chapel of rest. Beneath these two lies the cold room where the caskets are stored awaiting the viewing and the funeral. In the front of the ceremonial hall, as well as in the middle of the chapel of rest, there are casket elevators where the caskets can be raised directly from the cold room. At the end of the ceremony, the funeral procession follows the casket out of the hall through the exit door at the back, where the bereaved have direct connection with the hearse before its departure.

photo_credit Kristoffer Wittrup
Kristoffer Wittrup

Alternatively, a passage on the opposite side of the foyer opens into a front desk, leading into the administrative wing of the building.

When choosing the main material of the building, a low maintenance exterior was integral in the design brief. Brick became the obvious choice due to its the integrity and stability, which is also important to portray int terms of the buildings function.

photo_credit Kristoffer Wittrup
Kristoffer Wittrup

The structural concept consists of individual brick monoliths that create the outer barrier of the building. To create, and enhance, the space between these monoliths, windows, doors, and prefinished, bronze coloured aluminium sheeting are used. In front of the various entrances these monoliths are also implemented to support the glass roof and pergolas. In the front, and rear of the ceremonial hall the monoliths are enlarged, as a way of letting light into the room, trough big, frosted glass windows. Creating a sort of volumetric light that fills the hall, as well as blurring the outside.

photo_credit Kristoffer Wittrup
Kristoffer Wittrup

To ensure optimal acoustics are achieved within the ceremonial hall, custom brick bonds are implemented with different acoustic functions. In the front of the room the wall is laid in standard bond, creating a flat surface to reflect sound. The side walls are laid in a zig-zag pattern to disperse sound as much as possible and the rear contains openings, to absorb sound into a cavity within the wall. 

photo_credit Kristoffer Wittrup
Kristoffer Wittrup

After having moved into the building this summer, Svanholm and Vigdal have decided that they now wish to open the ceremonial hall to other kinds of ceremonies as well, for example confirmations and weddings. By doing so they now provide the largest privately owned multifaith ceremonial space in Norway.

Caption
Caption
Project Credits
Architects
Structural steel
CCL
Precast Flooring consultant
Acoustic Consultant
Glassroof
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersRanders Tegl
Product Spec Sheet
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More