“T-house” Residence

“T-house” Residence

Architect
Ntovros Vasileios Architects
Location
Paiania, Attica, Greece | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Nikos Karabinis
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Window panelsETEM
Exterior walls coating, Thermal insulationMapei
Electrical instalationTEM
Interior - Exterior LightingACA lighting
Window panelsALUMINIUMART
Heating systemsAriston

Product Spec Sheet
Window panels
by ETEM
Exterior walls coating, Thermal insulation
by Mapei
Electrical instalation
by TEM
Interior - Exterior Lighting
Window panels
Heating systems
by Ariston

“T-house” Residence

Ntovros Vasileios Architects as Architects

The house is located in the suburbs of Athens, at the foothills of Mount Hymettus. It hosts a family of six members. The characteristics of the location, the bioclimatic approach, the limitations to build only up to 92sqm, but also the functional needs of the family, led to the creation of a compact volume, properly sculpted externally and internally.

photo_credit Nikos Karabinis
Nikos Karabinis

A. Idea
The composition of the spaces and the functions is developed within a monolithic volume and it is organized in collaboration with the structural analysis. Therefore the central living room is organized in relation to a "T" shape of two load-bearing beams that distribute the functions of living room, dining room, kitchen, staircase and bedrooms on different sides. At the same time the different materiality of the visible beams of the "T" separates the levels and the common areas from the private spaces of the house. In addition, the sense of monolithicity is enhanced by a single folded roof that unifies the whole space internally, while externally it communicates with the single ridge of Hymettus. The solid volume is partially negated by the revelation of the building’s system both at the entrance, with the beam that projects the balconies of the floor, as well as with the existence of the corner window.

photo_credit Nikos Karabinis
Nikos Karabinis

B. Design
The target is the optimal use of the limited space of the floor plan, in order to better serve the needs of the resident family. In this direction, a single living space is created on two levels -living room with loft, dining room and kitchen- suitable for all common uses of the house, which communicates visually and functionally with the outdoor space. This possibility expands functionally the activities of the ground floor in the uncovered and planted area of the plot and creates pleasant living conditions. The rest private areas are separated from the public ones on the same level and on 1st floor through the curtain-staircase.

photo_credit Nikos Karabinis
Nikos Karabinis

C. Bioclimatic Approach
The architectural study uses the local data of the plot, and it presenting a special care for the passive - bioclimatic operation of the shell and it creates a dialogue with the surrounding area of the mountain Hymettus. Initially, the house is situated on the plot according to the optimal orientation. Appropriate shading systems are used with movable awnings, canopies and pergolas. At the same time, openings are placed in a way that they facilitate natural ventilation, but also in order to use the light for direct solar gains. The outdoor area of the plot is planted with deciduous trees that offer shading and a pleasant microclimate, while the pergolas and the fence of the plot receive climbing plants. In addition, a thick of thermal facade is installed in order to minimize thermal losses. The low energy consumption of the building is achieved by installing active heating systems like fireplace, air conditioning with central heat pump and installation of solar panels on the roof.

Caption
Caption

 

Material used :
1. Exterior walls - XALKIS SA
2. Exterior walls coating - MAPEI
3. Thermal insulation - MAPEI
4. Waterproofing products - FIBRAN
5. Soundproofing products - MONOSIS KATSAROS
6. Window panels - ETEM, ALUMINIUMART
7. Interior - Exterior Lighting - ACA LIGHTING, VIOKEF
8. Interior walls - KNAUF
9. Heating systems - RHOSS, ARISTON
10. Hygiene ware - IDEAL STANDARD
11. Electrical instalation - TEM
12. Wood structures - STYLEWOOD

Read story in DeutschItalianoEspañolFrançais and Português

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More