Tabiat Pedestrian Bridge

Tabiat Pedestrian Bridge

Architect
Diba Tensile Architecture
Location
Tehran, Iran
Project Year
2014
Category
Bridges
Mohammad Hassan Ettefagh

Tabiat Pedestrian Bridge

Diba Tensile Architecture as Architects

Tabiat Pedestrian Bridge is located in the northern part of the city of Tehran in a zone called Abbas Abad Lands; this is a 559Ha area which is mainly dedicated to cultural spaces such as libraries and museums, as well as public parks. This bridge was designed in order to address the need to improve access for pedestrians between the two parks, which are divided by major highways. ‘Tabiat’ means ‘Nature’ in Persian language.


The bridge crosses Modarres Highway, one of the main highways of the city, and connects Abo Atash Park on the west to Taleghani Park on the east. The intention was to design a pedestrian route that was completely separate from the highway. The 270 meters long bridge is the largest pedestrian bridge built so far in Iran.


Design of this bridge was the result of a two-phase competition which started in May 2008. The winning design was selected in August of the following year, with detailed structural and architectural design beginning in September 2009 and construction work began in September 2010. It was inaugurated in October 2014. The architectural concept was based on five main premises: In the original master plan the idea was to connect one point in one park to one point in the other park, but here the architect’s idea was to create multiple paths on each park that would lead people on to the bridge. On the east side there are multiple paths branching from both levels of the bridge and connecting to other paths within Taleghani Park. On the west where it connects to Abo Atash Park, the bridge becomes 60 meters wide forming a plaza; this makes it difficult to recognize where the park ends and where the bridge starts. On the lower level similar to the other side there are other paths that connect the bridge to father points in the park. This bridge is a space intended to be a place to linger rather than just one to pass through, and to act as an extension of the parks, so seating areas and green spaces on all parts of the bridge has been considered, as well as a coffee shop and restaurant on the two sides of the lower level, to have enough means to keep the users slow down and stay on the bridge. Creating a curved path for the bridge was also intended to contribute to this aim; on the straight alignment that is typical of most bridges in order to achieve structural efficiency, produces a single point perspective, which encourages users to keep going and the destination is quite clear. In this case the idea was to make a curved path with variable width and changes in slopes, to slow down the users and create a sense of mystery about the destination. The width of the deck varies from 6m to 13m along its length. Since the site was covered by trees, especially on the east side, the number of columns and their location was designed in a way to have the minimum footprint on the ground in order to avoid having to remove trees. This resulted in having three columns which widen on top and form a shape similar to trees, with the largest span between them over both lanes of the highway to be 93 meters.


The structural concept was to have a spatial structure large enough to create an inhabitable architectural space while at the same time acting as the structure. The result was a dynamic form made up of a 3 dimensional truss with two continuous deck levels that sits on three tree shape columns. Where the truss meets the branches of the columns, it becomes the highest and widest. At these points the bridge becomes three levels, the third level areas act as viewing platforms, providing a wide open space which can also be used for public performances. The bridges are usually considered as structural projects, but here the approach was more architectural. All the levels are connected to each other by stairs and multiple ramps, providing multiple paths throughout the bridge to get from each level to another. This will provide numerous unique ways to experience the bridge, encouraging pedestrians to wander and discover the spaces on their own. The multi-layering of the bridge’s decks are designed in a way that encourages different activities for anyone who comes to the bridge. All the levels are connected to each other by ramps and stairs. In the car oriented city of Tehran this bridge is a place where the pedestrian is respected, being located on a green corridor which faces the mountains and the cityscape on the North, it is a place where people can watch Tehran from an unprecedented perspective.Since its opening in October 2014, this project has received a significant attention from the citizens of Tehran and the tourists visiting the city and it has become a popular public space for the city of Tehran.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More