Tai Tapu House

Tai Tapu House

Architect
AW architects
Location
Tai Tapu, Canterbury, New Zealand | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Mark Scowen
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersCaesarstone
ManufacturersAPL
ManufacturersListone Giordano
ManufacturersPacific Build Supply
SuppliersPlytech NZ

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by APL
Manufacturers
Manufacturers
Suppliers

Tai Tapu House

AW architects as Architects

The Tai Tapu house is situated on a west facing hill on the lower slopes of the Port Hills, falling within the Outstanding Natural Landscape zone, and was subject to a rigorous resource consent process in regards to its visual impact.

photo_credit Mark Scowen
Mark Scowen
photo_credit Baptiste Marconnet
Baptiste Marconnet

Upon arrival to the site one winds through the countryside and the first glimpse of the building is of a bold sculptural statement.

photo_credit Baptiste Marconnet
Baptiste Marconnet
photo_credit Mark Scowen
Mark Scowen

The positioning of the building was carefully considered and sees the forms nestled into the land form, sympathetically responding to the existing contours.

The material palette emphasises this sculptural form – a slick black wedge which has areas of relief cut into it – in a white. Any areas where the land forms are retained a plaster wall ramps into the wider landscape. Timber decking and flooring brings warmth to the spaces and acts to unify.

photo_credit Baptiste Marconnet
Baptiste Marconnet
photo_credit Baptiste Marconnet
Baptiste Marconnet

The landscaping will (overtime) grow up to the building and help this further assimilate into the surroundings.

The planning of the house sees visitors arrive at Ground Floor Level where a mudroom, laundry and guest facilities are located. On the First Floor a corridor extends down the Eastern wall – with Bedrooms to the South and opening up to the North with open Plan kitchen/ dining & living.

photo_credit Baptiste Marconnet
Baptiste Marconnet
photo_credit Mark Scowen
Mark Scowen

Outdoor living in provided to combat the various winds on site. A sheltered courtyard wraps around the North and East end of the building with a covered deck to the West. The large sliding doors to the deck open the space up to feel like an outdoor continuation of the living area.

Dramatic views out over the plains and more immediately of the neighbouring hills are found in all directions.

photo_credit Mark Scowen
Mark Scowen
photo_credit Mark Scowen
Mark Scowen

Team:

Architects: AW Architects

Photographers: Mark Scowen & Baptiste Marconnet

Caption
Caption
Caption
Caption

Read story in ItalianoEspañolFrançaisPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More