Tapijn

Tapijn

Architect
LIAG architects

Bosch Slabbers
Location
Maastricht, Netherlands | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Ronald Tilleman
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersArtifort
PendantMuuto
Swing and sliding doorsASSA ABLOY nv
RooflightKingspan Insulation
Moveable wallsParthos
Suspended ceilingPBS Projecten

Product Spec Sheet
Swing and sliding doors
Rooflight
Moveable walls
by Parthos
Suspended ceiling

Tapijn

LIAG architects as Architects

Tapijn undergoes a true metamorphosis; from abandoned barracks to a lively city park. This will not only be the place for residents to stroll and do recreational activities, but also a pleasant environment to study or work. Maastricht University has openedthis new and unique location in March 2020. Team LIAG (with Bosch Slabbers as landscape architect enJelle de Boer as restoration architect)is responsible for the transformation of the existing barracks into a healthy educational environment. Team LIAG has preserved the context of the environment and the building values as a monument.

 

The former barracks site was built between 1916-1919. And in 2010 the last NATO soldiers left the Tapijnkazerne. The new users are School of Business en Economics, UMIO and the Library ofthe University. Three barracks in square around the ‘appelplaats’ are therefore currently being restored. New construction is added to this monumental ensemble. It is a cleverly thought out design. A transparent, deepened plinth provides access to the faculty and connects the existing buildings (with lecture halls, various teaching rooms and study places).

 

This design reinforces and emphasizes the character of the historical area. A subtle reference is made to cultural history by retaining the orthogonal structure. And by maintaining the views between and through the buildings. In addition, there is a nice transition between an "open" (learning) landscape and buildings. The new building has been designed in an understated way, and a public program has been added to this inviting, multifunctional plinth, such as a catering square.

 

Sustainability is an important theme for Maastricht University; just like the health and well-being of students and staff. This is the first project submitted by a European university to receive the WELL Building Standard. In addition, Tapijn has received the BREEAM excellent certificate. Various evidence-based measures that are related to well-being have been integrated into this new educational building.

 

Material Used :
1. Qbiq - Glass walls
2. Pathos - Moveable walls
3. Kingspan (form. Brakel Atmos) - Rooflight
4. Assa Abloy - Swing and sliding doors
5. Solid floors - Floor screed
6. PBS Projecten - Suspended ceiling

Read story in DeutschItalianoPortuguêsFrançais and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More