TATLIN Apartments

TATLIN Apartments

Architect
Architects of Invention
Location
Bakuninskaya Ulitsa, 5, Moscow, Russia | View Map
Project Year
2020
Category
Shops

Apartments
Daniel Annenkov

TATLIN Apartments

Architects of Invention as Architects

Site

The building is located to the North-East of Moscow city centre on a street whose heritage dates back to the 17th century.  Originally called  Pokrovskaya street, which referred to the liberation of Moscow by the Poles, it became Bakuninskaya in 1918 in honour of MA Bakunin (1814-1876). Many historical houses have survived to this day, including the 200-year-old house at number 7- 15. In 1886, architect IG Kondratenko built the first factory building on the street, on the plots of houses No. 74 - 76.

 

In 1885 the architect P. P. Shcheglov built a house (No. 54), distinguished by an unusually ornate facade: the pediment was decorated with the head of a lion. In 1891, the architect I. S. Kuznetsov built a house at number 78 for the manufacturer Denisov and in 1904 completed No. 94 for the clergy of the churches of the Moscow Pokrovskaya Community of Sisters of Mercy.

 

Building description

Constructed 1927-8 by the civil engineer V. Patek the Telecom building at number 5 Bakuniskaya is a classic example of Russian industrial constructivism, one of three such identical buildings in Moscow. The four-story building is the letter "T" shape in plan. Its monumental, rendered façade bears the inscriptions - "Mail", "Telephone", "Telegraph". Architects of Invention have retained this main façade, facing onto Bakuninskaya street, restoring its original aesthetic with a light grey plaster render, whilst the windows, doors and metal fixtures are painted in a dark grey aluminium.  The historic front section of the building now accommodates retail, cafes and a restaurant with an outdoor terrace. The rear has been reconfigured to provide two large lobby areas at ground floor level, housed in separate cores.  These give access to the apart-hotel and are accessed via a double height entrance in the centre of the rear façade.

 

A new independent volume, with a striking, triangular, cantilevered façade, now hovers above the existing historic building.  The contrast between old and new is emphasised through materials – the new is a large grid of modular, metallic components and stained glass – and through the dramatic contemporary form.  The volumes are connected by a sky-garden,and there are balconies for every room.There is a single level underground car park with 65 spaces on site.

 

Structure

The buildings are based on concrete load-bearing, sheer walls and a two core structure. The new volume cantilevers from the south and north by 13m and 7.5m respectively. The transferred slab underneath the new volume is formed as a caisson superstructure.

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More