Tea House

Tea House

Architect
UNStudio
Location
Vreeland, Netherlands | View Map
Project Year
2005
Category
Bars

Sports Centres

Tea House

Architectenweb Magazine as Media

The two bunkers on the Groot Kantwijk estate are part of the ‘Dutch water-line’ and were implemented as part of the widespread defensive works in 1936. On this exact location the client wants to develop a national centre for polo sports. UN Studio won the tender for a tea house, which would overlook the polo fields and the impressive landscape.


The structure on top of the first bunker provides an area place for the client to welcome business partners. Because the sculpture is almost entirely covered with stainless steel, the volume sparkles with the sunshine. The plates were smoothly welded together in situ. To avoid the plates bulging due to changes in temperature, a dotted pattern is punched on the steel surface.


On one side the kneeling shape a huge window opens itself up showcasing the interior. The tea house basically consists of one large room that hovers above ground level. The entrance is located on the ground floor. Behind a futuristic sliding door a staircase leads directly to a profuse light that shines into the lounge through a panoramic window. Facilities like the bathrooms and a pantry are situated in the additional part of the volume. The creation by UN Studio is striking because of the sharp contrast it makes in comparison with the bunker. Where the latter is presented as a monolithic mass, the high-tech addition reveals itself on the inside as a lightweight structure of which the steel construction is still visible between the wooden timbering. The addition looks like a strange creature that took possession of the parenting body. The rough appearance of the ‘host’ contrasts beautifully against the smooth skin of the addition.


At one site the hermetic figure opens itself up by a huge window whereby the interior is shown. The tea house basically consists out of one large room that hovers above ground level. The entrance is located on the ground floor. Behind a futuristic sliding door a staircase leads directly to a profuse light that shines into the lounge through a panorama window. The elementary facilities like the bathrooms and a pantry are situated in the additional part of the volume. The intervention of UN Studio is striking because of the sharp contrast it makes in comparison with the bunker. Where the latter is presented as a monolithic mass, the high-tech addition reveals itself on the inside as a lightweight structure of which the steel construction is still visible between the wooden timbering. The addition looks like a strange creature that took possession of the parenting body. The rough appearance of the ‘host’ contrasts beautifully against the smooth skin of the addition.

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More