Tennyson Point Residence

Tennyson Point Residence

Architect
CplusC Architectural Workshop
Location
Tennyson Point, Australia | View Map
Project Year
2009
Category
Housing
Murray Fredericks
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersVilleroy & Boch AG
ManufacturersGROHE
ManufacturersCORIAN® Design
ManufacturersCaesarstone
ManufacturersBreezway
ManufacturersLouvretec

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by GROHE
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

Tennyson Point Residence

CplusC Architectural Workshop as Architects

Working within the bones of a solid, well-constructed water front home built in the ‘60s on Sydney’s Parramatta River, the adaptive reuse of this multi-level dwelling involved removing the entirety of the internal workings of the existing structure, re-invigorating the central circulation core, promoting light and cross ventilation while embracing the waterfront outlook to the North West.


The dwelling is arranged over four levels cascading from the road frontage towards the water’s edge through a series of lofty indoor and outdoor living spaces which reveal unique views acknowledging the harbour site. The planning divides the home into two distinct areas of private and social living. Private bedroom spaces are located in the timber clad volume to the front of the site, affording privacy to the street while opening toward spectacular views across Morrison’s Bay. The living and entertaining areas are located further down the site, providing a series of open sun-lit terraces and a physical connection to the landscaped waterfront recreation area, including swimming pool and deck.


The extensive living and entertaining spaces are located centrally within the site bounded by two massive masonry walls retained from the original structure. These walls act to provide the living spaces with directionality toward the water and the added benefit of much needed privacy to the adjacent neighbours. Large operable doors and windows visually connect the internal spaces to the immediate site, allowing these areas to open out to the bay and imbue the rooms with a sense of openness and connection to place.


Structurally, steel framework was placed within the cleared floor plate, freeing the space from load-bearing walls and allowing an uninterrupted visual and spatial flow from the internal courtyard through to the outdoor living and dining terrace. All elements of this galvanised steel frame were designed and fabricated offsite utilising digital fabrication techniques, allowing for efficient delivery and installation on a particularly difficult site. The steel structure is set out on a 5000mm grid and, with an allowance for column sizes, an internal zone of 4800mm is achieved. This has allowed for a subsequent 1200mm grid centre, minimising sheet cutting for lining boards and joinery, lessening the associated material wastage. The generous height of the structural steel framework also allows for the inclusion of fixed highlight windows and banks of louvres, providing a surplus of natural light, while promoting cross-ventilation and passive thermal control throughout the dwelling.


The westerly aspect of the site creates significant challenges in dealing with the solar loading of the building in the afternoon, particularly in the warmer summer months. The living areas overcome any unwanted heat load effects using carefully proportioned eaves and by employing timber battening to the north and west, filtering the sun to a dappled light. In the bedroom levels the solar gain is mitigated through the use of external aluminium operable louvre banks which are connected to an integrated CBUS electrical system and can be controlled by individual users in each room as required. Throughout winter months the deep eaves and roof overhangs have been calculated to allow maximum solar penetration within the primary living zones.


The materials chosen were informed by the desire for a warm, natural aesthetic and a healthy living environment free from artificial and chemical finishes. Externally, extensive use of timber grounds the building while sandstone salvaged from the demolition was utilised in the new works. The recycled masonry elements include a new sea wall to Morrison’s Bay in addition to other landscape elements.


The series of terraces and platforms throughout the site showcase over 4.5km of hardwood decking which surrounds the pool and provides an extended outdoor living space. Internally, the use of timber has been moderated with the inclusion of a crisp, clean, modern palette of materials including sparkling white Corian and stainless steel bench tops, natural limestone tiles and painted surfaces.


The Tennyson Point House demonstrates skilled, confident craftsmanship and unyielding attention to detail to achieve a versatile and luxurious living environment, one that embraces the challenges of the site to achieve a cascade of living spaces that form a unique and uplifting family home.

Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More