“TERESIANAS GANDUXER” EVACUATION STAIRS

“TERESIANAS GANDUXER” EVACUATION STAIRS

Architect
PichArchitects
Location
Carrer de Ganduxer, 85, Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2022
Category
Secondary Schools
Simón Garcia
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Wood CarpentryFont Fusters
Concrete SupplyHOLCIM
RF doors and building materials supplierMAUSA
ManufacturersPLADUR
Façade mesh supplierRIVISA
Earthworks and ScreensVAYSER

Product Spec Sheet
Wood Carpentry
Concrete Supply
by HOLCIM
RF doors and building materials supplier
by MAUSA
Manufacturers
by PLADUR
Façade mesh supplier
by RIVISA
Earthworks and Screens
by VAYSER

“TERESIANAS GANDUXER” EVACUATION STAIRS

PichArchitects as Architects

The school and residence of the Teresian Religious Community of Ganduxer is an enclosure made up of six pavilions, with the singularity and interest that the first of them was designed and built by Antoni Gaudí. 
The founder of the Teresian community, San Enrique de Ossó, commissioned the project to Antoni Gaudí in 1889 with a threefold mission: to locate the primary school for girls, the main headquarters of the General Council and a boarding school for girls. 

photo_credit Simón Garcia
Simón Garcia

The school has grown considerably over the years and has adapted educationally and constructively to the needs and demands of any educational complex.
The particularity of the complex, with a classification as a Cultural Asset of National Interest, has meant that special care has been taken with both the building and its surroundings. 

photo_credit Simón Garcia
Simón Garcia

In recent years, the school's management has been reorganising all its spaces, extending its facilities and adapting it to the current demands of its activity. Among the necessary interventions on the school grounds was the basic need to complete the environmental licence for the complex. The environmental licence project had been under development for many years and the difficulty of intervening in the Gaudí pavilion made its fulfilment practically unfeasible. Finally, the option was studied of freeing the Gaudí building from school activities to give it a public service and residence use for the Teresian community. This decision allowed the necessary actions to be dismantled and greatly reduced in order to provide the school complex with the safety requirements that an activity of this type needs. The major intervention was the construction of an evacuation staircase in one of the pavilions, which adjoined the Gaudí building, "Santa Teresa Pavilion" (a building constructed in 1946, which is discreetly attached to the Gaudí building).
The " Santa Teresa Pavilion " consists of a basement, ground floor plus mezzanine and 3 standard floors. 

photo_credit Simón Garcia
Simón Garcia

The project involved detailed work to explain and agree with the heritage of Barcelona City Council its impact, its fluidity with the existing building and its definition to integrate with the pavilion designed and built by Gaudí.
After analysing the structure of the Pavilion and studying the different possibilities for the location of the evacuation staircase, a staircase was proposed on the outside, confining it to the central bay of the side façade, in the interest of respecting the existing modulation. Its position coincides with the end of an interior corridor that gives access to all the classrooms and connects longitudinally with a second staircase. The access volume of the Gaudí building and some of its lattices, its rhythms, transparency and texture are taken as a reference. 
The project proposes a volume and enclosure with a traditional ceramic lattice composition, with the express interest that through it the façade of the existing pavilion can be seen and the different periods of intervention can be understood. The staircase is designed with prefabricated metal elements assembled on site.
The project carefully studied the view of the "Gaudí Building", both from the outside of the site and from the inside. The proposal allowed passage all around it, as well as dignifying a residual space in the school.

photo_credit Simón Garcia
Simón Garcia

Team:

Architects: PICHARCHITECTS/PICH-AGUILERA

Project Manager: Uma
Construction:
Reconsa
Structural Calculation:
Angel Sendarrubias. Picharchitects/pich-aguilera
Design Team:
Felipe Pich-Aguilera. Teresa Batlle. Ute Muncheberg
Construction management:
Ute Müncheberg. Angel Sendarrubias.

Photographer: Simón Garcia

Caption

Materials Used:

VAYSER (Earth Movement and Screens) 
LafargeHolcim –
Concrete Supply
Ferralia –
Corrugated steel supply
Arsagmetal –
Stair metal structure
Valles Projection –
Polyurea
Alfa Metal –
locksmith 
Electricitat Xevi Isidro – Electricity + Lighting
Global vertical –
Lifeline
Font Fusters –
wood carpentry
VIFIRE –
RF carpentry + slats
RIVISA –
facade mesh supply
MAUSA –
Supply of RF doors + Supply of building materials
Arrahona Painters –
Painting
Piera –
Lattice supply
STEN –
Scaffolding
PLADUR –
Lasha Ghurtskaia

Caption
Caption

Read story in EspañolDeutschItalianoFrançais and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More