Terras 8 House

Cais as Architects

Requalification and expansion project of an existing house, set in belém neighborhood, in Lisbon, Portugal. In the existing plot, there was a one store house, a backyard and the ruins of an old warehouse.


The project had the main goal of rehabilitating the existing house and expanding its total area through the addition of an upper floor. The existing front facade (characterized by a higher frieze of historical tiles) was preserved and treated. There was a free reorganization of the internal layout of the ground floor, to hold the social program of the house. The upper floor holds the private house program – rooms. At the backyard, there was a topography arrangement , in order to optimize the relationship between the house and the outdoor areas. The old warehouse was converted into a walled garden, with a small storage at one corner.


From the street entry to the walled garden at the back, the house develops in sequential levels, in order to reduce the significant difference of hights, at the same time promoting a smooth transition between inside and outside. The house is south-west-north-west solar orientation and is intended for a family composed of a couple and three children. The house has a South-North solar orientation and it is intended for a family composed by a couple and three children.


In the front facade, it was decided to use the green tile, recovering the plasticity of the typical facades of that neighborhood. The main interior covering materials are; wood, sanded and varnished cement, tile and glass mosaic.

TERRAS 8 HOUSE

Francisco Nogueira / Architectural Photography as Publishers

Requalification and expansion project of an existing house, set in belém neighborhood, in Lisbon, Portugal. In the existing plot, there was a one store house, a backyard and the ruins of an old warehouse.


The project had the main goal of rehabilitating the existing house and expanding its total area through the addition of an upper floor. The existing front facade (characterized by a higher frieze of historical tiles) was preserved and treated. There was a free reorganization of the internal layout of the ground floor, to hold the social program of the house. The upper floor holds the private house program – rooms. At the backyard, there was a topography arrangement , in order to optimize the relationship between the house and the outdoor areas. The old warehouse was converted into a walled garden, with a small storage at one corner.


From the street entry to the walled garden at the back, the house develops in sequential levels, in order to reduce the significant difference of hights, at the same time promoting a smooth transition between inside and outside. The house is south-west-north-west solar orientation and is intended for a family composed of a couple and three children. The house has a South-North solar orientation and it is intended for a family composed by a couple and three children.


In the front facade, it was decided to use the green tile, recovering the plasticity of the typical facades of that neighborhood. The main interior covering materials are; wood, sanded and varnished cement, tile and glass mosaic.


Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More