Tervajärvi forest chapel

Tervajärvi forest chapel

Architect
Architecturestudio NOAN
Location
Lempäälä, Tervajärvi, Southern Finland, Finland | View Map
Project Year
2020
Category
Chapels
Essi Nisonen
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Ombré coloured cement floor screedKeravanranta Oy
GlassLasitalo Oy
Wood supplierLate-Rakenteet Oy
Custom furniturePuusepänliike Hannes Oy
Roof materialSiberian Larch Cladding

Product Spec Sheet
Ombré coloured cement floor screed
Glass
Wood supplier
Custom furniture
Roof material

Tervajärvi forest chapel

Architecturestudio NOAN as Architects

A small wooden chapel is now tucked away in the forest of the Tervajärvi campground. Built on a small budget, the project shows off wood construction and volunteer spirit at their best.

 

The Forest Chapel (Metsäkappeli) is a new addition to the Tervajärvi campground owned by the parish of Lempäälä. The chapel will mainly serve as the camp church for confirmation camps and as a venue for small weddings or christenings.

 

As the assembly of the chapel was carried out by volunteers, professionals were entrusted with the more demanding individual phases. All the glulam parts, for example, came prefabricated from a factory. The volunteer team’s commitment to the project and the close cooperation between the wood component supplier and the principal designer made it possible to explore various design solutions and try them out on site.

 

The architecture of the chapel is an interpretation of the evolving role of sacral spaces. Instead of institutional built symbols and their associated traditions, future church buildings could be seen as being smaller sacral spaces that emphasize joy and communality, yet also afford consolation. The form and proportions of the sacral building should convey the message of a place that provides space for tranquillity.

 

The single most important component of the forest chapel is the glulam timber roof truss. The design was based on a visually appealing structure inspired by the nature, a nearby lake and ecclesiastical rituals. Besides being visually striking, the glulam beam structure should play the focal structural role. The architectural objective was to keep the cross-section of the components in a harmonious proportion to their height. In the final design, the beams curve along the length of the roof, acting as their own diagonal stiffening structure. Since no transverse structures were desired in the relatively small interior space, the corner joint had to be moment-resistant.

 

It was difficult to reconcile the appearance, structural function and cost-effective production. This required a lengthy development time with several rounds of comments. To ensure the quality of the final result, structural models were made of the corner joint in the scale 1:1. It took four separate attempts to find the correct shape for the arcs.

 

The glulam beam is formed of four 15 mm lamellas with a total cross-section of 60 x 240 mm. The wood is Finnish spruce. The wooden parts were manufactured industrially without having to sacrifice the precision and finish of the end result. The visual part of the corner joints is a surface lamella that continues along the length of the roof. The structural part is inside the joint: a horizontal section that leads vertical loads downwards. The rotational stiffness of the joints was achieved by placing the screws in a circumferential pattern. The screw holes are plugged. All the rest of the structures are also designed so that no fasteners are visible indoors.

 

The chapel’s movable larch furniture, including the brass components, was custom designed for the building and made to order by local carpenter Puusepänliike Hannes Oy. The joints and other details of the furniture were developed in collaboration with the carpenter.

 

Quote (if necessary):
“ Instead of institutional built symbols and their associated traditions, I see future church buildings as being smaller sacral spaces that emphasize joy and communality, yet also afford consolation. The form and proportions of the sacral building should convey the message of a place that provides space for tranquillity.” - Lassi Viitanen

 

Material Used :
1. Wood supplier: Late-rakenteet Oy
2. Ombré coloured cement floor screed: Keravanranta Oy
3. Glass: Lasitalo Oy
4. Roof material: Siberian larch
5. Internal surface: Finnish spruce
6. Exterior surface treatment: Puijo tar, tar paint, tinting with carbon black
7. Custom furniture: Puusepänliike Hannes Oy
8. Custom furniture design: Architecturestudio NOAN

Read story in ItalianoDeutschPortuguêsEspañol and Français

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More