TGM

TGM

Architect
Broekbakema
Location
Asten, Netherlands | View Map
Project Year
2006
Category
Offices

Showrooms
Rob 't Hart

Pavilion Up Above Pasture Land

Broekbakema as Architects

On the edge of the village of Asten, in the North Brabant Peel, TGM is building a new office and commercial complex on the site of a yet-to-be-developed high-grade business park. The site of TGM’s new building – pasture land with wooded banks - forms the representative entrance to the terrain which lies beyond and is named after the former milk factory. Because of its location it forms the transition between the village and surrounding area and, therefore, also the transition between the small-scale buildings of the village and the large-scale development of the business park.


The current characteristic pasture landscape with its wooded banks defines the image of the new building’s architecture. The new two-storey office and business complex is designed as a transparent pavilion which, because it is somewhat raised up above the countryside, appears to float. The reed-fringed ditch surrounds the building, firmly embedding it in the location.


The pavilion’s slim, transparent and autonomous form contrasts well with the surrounding pasture landscape. And this characteristic form is further emphasized by the overhanging roof, which takes on a specific shape on the south-side thus also serving to deflect the sun. Entirely constructed of glazed elevations, the transparent pavilion opens-out towards the surrounding landscape, providing an all-round orientation. In addition the form of the building provides a circulation spine towards the site’s other industrial buildings. This spine is used to keep parking, and loading-and-unloading out of sight.


With its understated yet inviting aura, the complex has a somewhat intangible feel. At times the building seems to have reached stasis through movement, at others it is just about to take off. This theme - movement and rest – has been taken up by the artist Karin van Pinxteren and, in close collaboration, she has translated this into a print that has been applied everywhere to the glass walls.


The interior of the building is on two levels, both with free-plan floor areas thereby guaranteeing maximum flexibility. The offices are situated on the north-side of the complex, while the supporting amenities are housed on the sunny south side. A large void with a staircase provides easy access between the ground floor and the first storey. The business unit is located on the ground floor and designed so that it can be easily transformed into office space in the future. Thus, on the interface between village and open country, a building rises up in the pasture land that forms the gateway to the business park behind, in which light, air, space and sustainable use are the central focus.

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More