TH house

TH house

Architect
ODDO architects
Location
Hà Nội, Hoàn Kiếm, Hanoi, Viet Nam | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Hoang Le photography

TH house

ODDO architects as Architects

TH house is located on a narrow land in a very dense area of the capital city of Hanoi. The plot of the house with a size of 4x6m has only a front facade facing a narrow 1.2 m wide aisle. The local district is characterized by an informal arrangement of narrow houses on small plots connected by narrow streets.

photo_credit Hoang Le photography
Hoang Le photography

With the rapid development of the capital city since economic reform Doi Moi in 1986 there is a large increase in population due to huge migration of inhabitants from the countryside. The current Hanoi is a dynamic city with 8 million inhabitants, where cultural traditionalism intermingle with huge population density, lack of public space and also the gradual loss of cultural identity due to accelerated economic growth.

photo_credit Hoang Le photography
Hoang Le photography

With such  complex entry conditions, the architects were challenged to design a contemporary house reflecting the local cultural identity and the needs of Hanoi family.

photo_credit Hoang Le photography
Hoang Le photography

Concept

The concept of a narrow five-storey house is to maximize access of the daylight and natural ventilation, planting greenery and spatial interconnection of all floors so that members of the family could communicate visually between floors. Family traditional ties in Hanoi and Vietnam in general are extremely important, this aspect is reflected in the design of the house.

photo_credit Hoang Le photography
Hoang Le photography

Open living spaces and a glass façade, with the possibility of shielding in order to create privacy, simplify socialization among the family members as well as with the neighbors.

photo_credit Hoang Le photography
Hoang Le photography

Spatial arrangement

With the current difficult conditions of the land, the house has only one narrow front facade, which is very close to the opposite neighboring house. The distance of the facades is only one meter in the upper floors. This north street facade is designed as an all-glass facade so that the transmission of natural light into the house was maximized to create an impression of a more breathable larger space.

photo_credit Hoang Le photography
Hoang Le photography

The different ceiling heights also helps to increase the feeling of enlargement of the house as well as the spatial diversity of the small housing. The solution of the vertical arrangement of the house allows the access of the fresh air and natural ventilation, which is very important in the humid warm climate. The kitchen and dining room are located on the ground floor. This space is designed to provide maximum level of daylight from the roof level coming through the skylight and the gap of the offset volume of the upper floors from the main perimeter.

photo_credit Hoang Le photography
Hoang Le photography

The front part of the kitchen is also the main entrance into the house from a public street, which is often the local custom. By full opening the generous sliding entrance door to the alley, a more suitable connection between the surrounding neighbors and the family is possible.

photo_credit Hoang Le photography
Hoang Le photography

The living room - where all the family activities are concentrated - is arranged in the middle part of the house on the third floor. This main living area is located between the master bedroom on the second floor and the kids room on the fourth floor. The highest fifth floor is designed as a praying room for a family altar and a laundry area with the possibility of an access to the outdoor terrace with a garden and a view of the surrounding intensive development.

photo_credit Hoang Le photography
Hoang Le photography

Greenery

The city of Hanoi is facing a significant lack of greenery in public space. Greenery within the local subtropical climate serves as a functional element that can provide street shading and reduce the temperature in the city. It is also important to focus on the microclimate of the housing itself within the dense development. Greenery within the interiors and outdoor overhanging gardens improve the quality of life in the buildings. The arrangement and type of plants are chosen according to lighting conditions and spatial possibilities. Large planting pots are connected to automatic irrigation, which helps for the maintenance.

photo_credit Hoang Le photography
Hoang Le photography

In addition to the improvement of the microclimate inside the house, the greenery also provides a mental and physical rest from the hectic life in the big city. The intention is the connection between man and a piece of nature within a compact living in a densely built-up area.

photo_credit Hoang Le photography
Hoang Le photography

The architects strive to find answers to the significant problems of the contemporary dynamic fast development of the city with a high density of population and development.

Caption
Caption
Caption
Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More