The Ada and Tamar House

The Ada and Tamar House

Architect
Amos Goldreich Architecture
Location
Tel Aviv, Israel | View Map
Project Year
2018
Category
Community Centres
Amit Geron

The Ada and Tamar House - Shelter for Victims of Domestic Violence

Amos Goldreich Architecture as Architects

Designed by London-based practice, Amos Goldreich Architecture, alongside local firm, Jacobs-Yaniv Architects, this shelter is one of only a handful in the world which has been designed and built in consultation with the staff who will occupy and run it. Led by pioneering human rights activist, Ruth Rasnic, for international charity ‘No To Violence’, the facility will provide a much-needed refuge for distressed and abused women and children from all localities and backgrounds.


According to World Health Organisation data up to 45% of women in Israel, like most countries in the west, will be victims of domestic violence at some stage in their lives and recent statistics indicate that 45% of children in Israel are subjected to violence. This is a worldwide epidemic.


“My family wanted to create something worthwhile in memory of my late grandmother Ada, a feminist who was involved in many charities in Israel,” says Amos Goldreich, Director of Amos Goldreich Architecture. “They approached Ruth Rasnic, a childhood friend of my late mother, who founded the charity 'No To Violence' in 1977, in order to raise public awareness about domestic abuse in Israel, as well as provide support for victims. That is how the project started.”


The charity currently operates three shelters, and whilst it foots 60% of ongoing expenses, the government does not assist with building expenditure.


This will be the charity’s first purpose-built shelter, as well as accommodating its administrative headquarters, and has been designed to house families from diverse ethnic and geographical backgrounds, including Arab, Israeli, Ethiopian, Russian and Ukrainian women and children.


The site for the shelter measures 1600 square metres, is located within a quiet residential neighbourhood and surrounded by a mix of private residential houses and blocks of flats. The brief specified a location within reach of local community resources, i.e. stores, jobs, health clinics, schools, parks and other green spaces, counselling centres and recreational facilities.


The new shelter replaces an existing one in the same city which was established 37 years ago. The majority of existing shelters in Israel are not purpose-built. Located in converted buildings, they are overcrowded, with too many stairs and blind areas, compromising the safety of the residents. The new brief thus called for a totally secure and sheltered building - a peaceful haven that would give its inhabitants a sense of home.


The site was provided by the local municipality, but this proved a challenge, as local neighbours objected to it. Numerous consultations with neighbours and the municipality took place, including reviews of the residents' legal objections to the scheme by the High Court which went on for six years, before it ruled in favour of the shelter.


We were two briefs: one was set out by the Ministry of Social Affairs, the other, which complemented it, by the charity. The charity was very involved in the development of the brief and the design discussions, stipulating that the shelter needed to accommodate up to twelve families, all of whom require individual privacy, yet need to coexist with each other and with the staff who look after them. Each family has three children on average, so the design of the building was predicated on a floating population of more than 24 residents at any one time.


Another paramount request was to create a sense of home and security for the inhabitants, without it feeling like a prison. For safety reasons, residents spend most of their day in the shelter, and so the major design challenge was how to accommodate all families in a peaceful manner for extended periods of time.


The building has two facades - the secure and protective exterior, and the inner façade, giving onto the central garden, the therapeutic “heart” of the shelter.”


On arrival at the shelter, each new family is given a small ‘house’ that is part of the larger building. In order to allow the families to conduct a normal daily routine in the shelter, the ‘houses’ are separated from the communal functions and connected by the internal corridor. The nursery is physically separated from the larger building, which allows it to function as an ordinary nursery would, allowing women to drop their children off in the mornings, and collect them later in the day.


The green sanctum of the inner courtyard plays a crucial role as a meeting place for the residents. It also serves a functional purpose, providing optimum visual connections between the house mother and the families, as well as between the women and their children. The surrounding internal corridor (or ‘street’) connects the inside and outdoor spaces and creates a free-flowing space in which women and children can interact, while at the same time maintaining mutual sight lines between them and the staff.

Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More