THE AGILE WHALE

THE AGILE WHALE

Location
Pujiang, Minhang District, Shanghai, China | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
YHD

THE AGILE WHALE

YOUNG H DESIGN as Interior Architects

The headquarters of Mark Fairwhale, a cutting-edge fashion brand based in Shanghai, has been tailored to create an environment which reflects the company’s DNA by utilizing water and whale themes to create a flexible working space that echoes its fresh, youthful style. 

The first-floor acts as a welcoming area for public guests, allowing them the opportunity to experience firsthand the company’s ethos via the large projection walls, which showcase the company’s culture and values. On the same level there is also a cafeteria and reception area outfitted with counters shaped as jumping whales, seamlessly making a powerful connection with the brand’s name. Enclosed within these two distinct zones there is also a multi-functional area which can be used to host events and temporary exhibitions.

The upper two floors house the main operational areas, with the central atrium, complete with a sculptured bar area and reception desk, designed to function as the primary element, further strengthening the striking aesthetic of the interior. The unusual staircase also serves as a gathering point for temporary events and has been carefully shaped to imitate the gesture of waves, thus reinforcing the brand’s name even further, with this design feature also been applied to the bar and reception areas, albeit on a smaller scale. These are complemented by the background art installation from a local artist, thus perfectly encapsulating the brand’s DNA.

Throughout the operative zones, careful consideration ensures each of the different areas has its own distinct colors, providing clear guidance for visitors by establishing a unique visual identity for every one of the four brands that are housed under the company. Open office work stations encompass the building’s perimeter, thereby guaranteeing each employee has access to both daylight and pleasant exterior views while simultaneously promoting ‘casual collaboration’ in a bid to encourage collaboration.

The primary driving force underpinning this project was the architects’ desire to translate the energy and diversity of the city of Shanghai, into the functional distribution of the workspace, and for this reason, there is not a single space in the entire office which is more than 25 meters far from an informal meeting point; whether that be one of the many different lounge amenities or cafeterias. 

In this way, as in the city itself, the office becomes a hub for interactions, and by removing formal and obsolete patterns typical in the most Chinese offices, the architects have created a modern, innovative and comfortable workspace that meets the needs of contemporary employees. This open space allows people to take on multiple roles in a constantly evolving environment, giving employees more control and the opportunity to complete their job in the way that suits them better.

This project’s purpose is to highlight the way people work in spaces they have no permanent attachment to. The working environment is visually open with no barriers, apart from the flexible meeting rooms necessary for private discussions, creating a strikingly modern, employee-friendly workspace environment where people will always perform at their best.

Read story in ItalianoFrançaisEspañolDeutsch and Português

Project Credits
Interior Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
AIR CONDITION SYSTEMHitachi Hisense
PAINTNippon Paint
Product Spec Sheet
AIR CONDITION SYSTEM
PAINT
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More