The Brearley School
Photography by Nic Lehoux
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Wood Ceilings9Wood
FlooringMosa
Stainless Steel mesh enclosure at PlaydeckCarl Stahl Architecture
Auditorium Adjustable floor lift systemGala Systems Inc.
Gymnasium GlazingSolera

Product Spec Sheet
Wood Ceilings
Flooring
by Mosa
Stainless Steel mesh enclosure at Playdeck
Auditorium Adjustable floor lift system
Gymnasium Glazing
by Solera

The Brearley School

KPMB Architects as Architects

Realizing a 25-Year Dream: 610 + 590 = One Brearley!


The Vision for The Brearley School was to imagine a new home that would consolidate the ‘whole’ school and all divisions into a campus of buildings in close proximity to each other. After 85 years in its purpose-built premises at 610 East 83rd St., the school had doubled the student body and outgrown its original building. After a study of the options, it was ultimately decided that the new 85,000 sf building a block away from the original building, would be a gateway to the Brearley School, and accommodate the Lower School and those spaces that benefit from a larger floor plate and the ability to accommodate technical space.

 

The new 12-storey expansion is conceived as a mini-vertical campus and includes a flexible and multi-purpose learning landscape integrated into the lobby, state-of-the art science labs, a large performance space, the lower school library and common room, and play space at the roof level. The building is designed as a LEED Gold teaching tool, allowing students to actively participate in sustainable features, including a green roof to be planted and maintained by the students.

 

KPMB Team
Marianne McKenna (partner-in-charge), Luigi LaRocca (principal), David Constable (senior associate), Lucy Timbers (senior associate), David Smythe (senior associate), Talal Rahmeh, Alistair Grierson, Thom Seto, Lukas Bergmark, Lily Huang, Ramin Yamin, Joseph Kan, Peter Kitchen, Rafaela Ahsan, Jessica Juvet, Carolyn Lee (senior associate)

 

Consultants
Entuitive with Thornton Thomasetti (structural), Tillotson Design Associates (lighting), Thomas Polise Consulting Engineers (MEP), Entuitive (envelope), CCI (code), TM Technologies (AV/IT/security), Longman Lindsey (acoustics), Sound Space Vision and Stages (theatre acoustics), Steven Winter Associates (LEED), Transsolar (climate engineers), Entro (signage)

 

Material Used :

1. Yankee Hill Masonry – Roman format Iron Spot Brick
2. 9 Wood – Wood Ceilings
3. Carl Stahl – Stainless Steel mesh enclosure at Playdeck
4. Gala Systems – Auditorium Adjustable floor lift system
5. Mosa Tile - Flooring
6. Oko Skin Concrete Panels – Upper Floor Cladding
7. Gala - Sprialift Adjustable Auditorium Floor System
8. Solera Glass – Gymnasium Glazing

The Brearley School

Entro as Consultants

Entro designed the signage and donor recognition program for The Brearley School, a prestigious K-12 all-girls school located in the Upper East Side of Manhattan. After 85 years in its purpose-built premises at 610 East 83rd St., the student body and outgrown its original building.
 

In order to meet the needs of its students, the Brearley School set out to design a new 75,000 square foot, vertical campus building. Designed by KPMB Architects, the 12-storey expansion includes a flexible and multi-purpose learning landscape integrated into the lobby, state-of-the art labs, a large auditorium, a library, a common room and play space.

 

In addition, the building is designed as a LEED Gold teaching tool, allowing students to actively participate in sustainable features, including a green roof to be planted and maintained by the students.
 

Entro’s wayfinding program for the new building is designed to complement the existing building and consolidate the whole school with a unified look and feel. As there is very limited visitor access to the building, only a simple wayfinding strategy was required, with no need for directional or directory signage.

 

Instead, the focus was on consistent placement of signage and very clear level identification. To that end, the elevator cores had large outlined level identification. Stairwells had supersized playful numbers wrapping around the walls near the doorways.
 

Signage is minimalistic but elegant, utilizing the school’s traditional house red. The school’s colour also appears as an accent on sign edges and has a strong presence in the elevator core with bold red walls.
 

Two fonts from the school’s branding program - used for room identification and donor recognition signage respectively, along with the school crest, complete the brand presence.

 

Sightlines to the lobby wall made for a perfect opportunity to showcase the school’s crest, which was applied large-scale directly to the wall, creating a colourful, welcoming image that is visible from the outdoors. The Brearley seal is thought to have appeared in print for the first time on the cover of the school catalogue for 1890–1891, but has been redesigned since. The original design had to be maintained, but the detail enhanced enough for the imagery to be blown up to a 6’-6” diameter, and appear clear and detailed enough for people to view close-up.

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More