The Cloud
Simon Hjermind Jensen

The Cloud

Shjworks - Simon Hjermind Jensen as Architects

The Cloud is a site specific work created by the architectural firm Shjworks. The project introduces stay, light and placemaking in a recreational space belonging to a social housing estate in Copenhagen.


One sculptural shape which is illuminated at night is the main element of the project. The aim ofShjworks is to show that one organic, complex and site specific shape can create a strong relation between people and place. Themain elementconsists of pieces of white polycarbonate sewn together with stainless steel wire. This element iselevated and supported by nine legs of stainless steel. The nine legs are fixed and grounded to three concrete feet.


The sewing technique of Shjworks has been developed from their previous work into a more complex pattern making, which creates a very unique and sculptural shape. In their previous work they have often worked with the sphere in a distorted form to create shapes and spaces. Each time they worked with a distorted sphere they had two points in the pattern making where all the sewing lines met - similar to how the longitudes meet in the poles on a globe. This timethey argue that again they have made a distorted sphere, and that this time the sphere has three points where the sewing lines meet. This new way of pattern making opens up for creating shapes with many gathering points for the sewing lines, and therefore an openness in the future to make much more complex shapes and spaces with a richness in spatial connections and progression.


The Cloud is placed in a recreational space surrounded by a road, trees and the housing estate. A paved pathleads through the space. The organic shape, its orientation and placementare related to this unique setting. The shape is lifted and sculpted towards the road in a formal and authoritarian posture. This creates a distinction between the road as public space and the recreational space as semi-public space. When you move around The Cloud, and when you follow the paved path the view and the silhouette of the project changes radically due to its asymmetrical and complex shape. Towards the housing estate The Cloud has a more laid back appearance. The functions of the concrete feet are both to ground the project with weight and to offer a place to sit. The recreational space becomes denser with the spatial presence of the project. Due to this and the size of the project it adds a more human scale to the recreational space in comparison with the nearby five storey tall building blocks. The Cloud has been well received by the local residents. Kids play on and around the project and teenagers and elders hang around it and enjoy its presence both in the day time, and in the special atmosphere at night time when it is illuminated.

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More