The Cube

The Cube

Architect
OOS AG
Location
Zurich, Switzerland
Project Year
2010
Category
Distribution Centres

The Cube

OOS AG as Architects

Located in an industrial zone, this multi-storey building is designed as a functional building. The concept of a cube with a pavilion above it creates an abstract industrial architecture, in which spatial qualities of both types can be found. From the functional organization of rooms emerges the simple and compact building geometry of the Cube, which allows a mirrored future extension without additional circulation areas. The upper-level working environment, through the visual connection to the vast landscape of nearby hills, a mask railing that conceals the immediate surrounding buildings and appropriate proportions between interior space and patio area, benefits from a pavilion-like quality.


The expression of the building is greatly influenced by the technical requirements. Clear guidelines for different degrees of openings in distinctive zones were translated into a homogeneous facade that spans around the building's form and alternates visually between volume and dress. The impression of ancient punch cards as a reference to the shell of perforated, anodized aluminum profiles plays in a subtle manner with the technical functions. Despite the substantial number of openings, folding increases the sheets' stability while and surprisingly offers a great freedom of design, giving the hard metallic surface a textile-like appearance. This was made possible through "parametric design" which helps in controlling the perforation of single elements, the arrangement of the facade, and their direct translation into production.

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More